Portal:Astronomie/Articole selectate/8

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Percival Lowell (13 martie 1855 – 12 noiembrie 1916) a fost un om de afaceri american, autor, matematician și astronom care a alimentat speculațiile că au existat canale pe Marte. El a fondat Observatorul Lowell din Flagstaff, Arizona și a format începutul efortului care a dus la descoperirea lui Pluto la 14 ani de la moartea sa.

Lowell este cunoscut mai ales pentru că a susținut, alături de colegul său, astronomul William Henry Pickering, presupusa existență a canalelor pe Marte, ipoteză lansată de astronomul italian Giovanni Schiaparelli în 1877. Unul din primii care s-au îndoit serios de această ipoteză, aducând o serie de argumente științifice serioase, a fost asistentul lor din anii 1890, Andrew Ellicott Douglass, un alt astronom american, care a activat la University of Arizona din Tucson, Arizona, cunoscut mai ales pentru munca sa de confirmare sau neconfirmare a unor ipoteze astronomice, dar mai ales pentru fondarea dendrocronologiei.

În 1904, Lowell a primit Premiul Jules Janssen, cel mai înalt premiu al Société astronomique de France, societatea astronomică franceză. În ultimii 23 de ani ai vieții sale, astronomia, Observatorul Lowell și lucrările sale au reprezentat punctele centrale ale vieții sale.