Artrită reumatoidă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Poliartrită reumatoidă)
Artrită reumatoidă
Specialitatereumatologie
imunologie  Modificați la Wikidata
Simptomedureri musculo-scheletice secundare cronice[*]  Modificați la Wikidata
Clasificare și resurse externe
ICD-11  Modificați la Wikidata
ICD-9-CM714.0[1]  Modificați la Wikidata
OMIM180300
DiseasesDB11506
MedlinePlus000431
Patient UKArtrită reumatoidă
MeSH IDD001172[1][2]  Modificați la Wikidata

Artrita reumatoidă este o boală autoimună în care sunt afectate articulațiile.[3] Aceasta apare ca urmare a producerii de către sistemul imunitar a unor anticorpi care atacă propriile țesuturi, ceea ce duce la inflamarea articulațiilor și ulterior a cartilajelor, tendoanelor, mușchilor, ligamentelor și oaselor.[4] Etiologia bolii nu este cunoscută clar, însă se crede că aceasta apare ca urmare a combinației dintre factorii genetici și de mediu.[3]

Tratamentul acestei afecțiuni are ca scop reducerea durerii și a fenomenelor inflamatorii, pentru a îmbunătăți viața pacientului.[5] Tratamentul medicamentos este adesea simptomatic și include analgezice, steroizi și AINS.[3] Medicamentele antireumatice modificatoare ale bolii sau DMARD (engleză Disease-modifying antirheumatic drugs) sunt o clasă de medicamente care ajută la încetinirea progresiei bolii (exemple includ hidroxiclorochină, auranofin și metotrexat).[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Disease Ontology, accesat în  
  2. ^ Human Phenotype Ontology release 2018-03-08, accesat în  
  3. ^ a b c d „Handout on Health: Rheumatoid Arthritis”. National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. august 2014. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Artrita reumatoida (reumatismul) și osteoartrita: Cauze și tratamente”. Secom.ro. 2019 mai 30 07:07:45. Accesat în 28 martie 2020.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  5. ^ „Rheumatoid arthritis in adults: management: recommendations: Guidance and guidelines”. NICE. decembrie 2015. Arhivat din original la .