Polițist de grădiniță

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Polițist de grădiniță
Kindergarten Cop

Afișul filmului
Titlu originalKindergarten Cop
Gencomedie
RegizorIvan Reitman
ScenaristMurray Salem
Herschel Weingrod
Timothy Harris
ProducătorBrian Grazer
Ivan Reitman
StudioImagine Entertainment
DistribuitorUniversal Pictures
Operator(i)Michael Chapman
MontajWendy Greene Bricmont
Sheldon Kahn
MuzicaRandy Edelman
DistribuțieArnold Schwarzenegger
Penelope Ann Miller
Pamela Reed
Linda Hunt
Premiera21 decembrie 1990
Durata111 min.
ȚaraStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Filmat înLos Angeles  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiOregon  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românăsubtitrat
Buget15 milioane $
Încasări201.957.688 $
Urmat dePolițist de grădiniță 2[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Polițist de grădiniță (în engleză Kindergarten Cop) este un film american de comedie din 1990, regizat de Ivan Reitman și avându-l în rolul principal pe Arnold Schwarzenegger[1] care îl interpretează pe John Kimble, un polițist dur care trebuie să lucreze sub acoperire ca educator la o grădiniță pentru a-l prinde pe traficantul de droguri Cullen Crisp (Richard Tyson), înainte ca acesta să ajungă la fosta sa soție și la fiul său. Pamela Reed o interpretează pe partenera sa Phoebe O'Hara, iar Penelope Ann Miller pe Joyce, profesoara de care se îndrăgostește Kimble. Muzica originală a filmului a fost compusă de Randy Edelman. Schwarzenegger a primit un salariu de 12 milioane $ pentru a juca în acest film .[2]

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

După mai mulți ani de urmărire a traficantului de droguri Cullen Crisp (Richard Tyson), detectivul de la Poliția din Los Angeles, John Kimble (interpretat de Arnold Schwarzenegger) îl acuză de crimă, după ce Crisp a împușcat mortal un informator care i-a dat informații cu privire la locul unde se află fosta sa soție, Rachel Myatt Crisp, și fiul său Cullen Jr. Cu toate acestea, singurul martor, o fată dependentă de droguri pe nume Cindy, prietenă a informatorului, care era ascunsă la momentul crimei, este considerată prea nesigură pentru a se putea folosi de ea în procesul împotriva lui Crisp, astfel încât Rachel Myatt trebuie să fie găsită și convinsă să depună mărturie.

Kimble, însoțit de detectivul Phoebe O'Hara (Pamela Reed), o fostă profesoară, merge sub acoperire în Astoria, Oregon, pentru a o găsi pe Rachel, fosta soție a lui Crisp. Se crede că Rachel a furat milioane de dolari de la Crisp înainte de a fugi. Detectivii plănuiesc să încheie un acord prin care ea să depună mărturie împotriva lui Cullen, în schimbul imunității. O'Hara trebuie să se angajeze ca profesor suplinitor la grădinița unde învață fiul lui Crisp de la Școala Elementară Astoria, în timp ce Kimble trebuie să descopere identitatea mamei.

Din păcate, O'Hara, care este hipoglicemică, se îmbolnăvește de o intoxicație alimentară în ultimul moment, astfel încât Kimble trebuia să-i ia locul ca educator. Directoarea școlii, Miss Schlowski (Linda Hunt), este suspicioasă, dar Kimble se adaptează treptat la noul său statut, chiar dacă el nu are nici o experiență de predare. Folosind un dihor ca mascotă a clasei și antrenamentul de la poliție ca un model pentru structura orelor, el devine o figură mult admirată și iubită de copii. La rândul său, Kimble începe să-și iubească slujba sub acoperire și tinerii săi elevi, până la punctul în care îl bate pe tatăl abuziv al unui copil. El vorbește pentru prima dată cu mama lașă a acestuia și îi spune să-l avertizeze pe soțul ei că va depune plângere în cazul în care își mai abuzează copilul și atunci când tatăl său nu ține cont de avertisment, Kimble îl bate, câștigând-o în cele din urmă pe domnișoara Schlowski de partea lui.

Unul dintre elevii lui Kimble este un băiat pe nume Dominic. Kimble devine atașat de mama lui Dominic, Joyce Palmieri (Penelope Ann Miller), care lucrează, de asemenea, la școală. Joyce, la fel ca multe alte mame ale elevilor, este divorțată și nu mai păstrează legătura cu fostul ei soț. Acest lucru îi ridică suspiciuni lui Kimble. După o serie de convorbiri cu Joyce, Kimble deduce treptat că ea trebuie să fie Rachel Crisp, iar Dominic este fiul lui Crisp. O'Hara se prezintă ca sora lui Kimble și este de acord cu deducția sa. Joyce mărturisește faptul că ea niciodată nu a furat bani de la Crisp: aceasta era o minciună pentru a incita lumea să o găsească.

Între timp, Cindy moare în California după consumul de cocaină furnizată de mama lui Crisp, Eleanor Crisp (Carroll Baker). Cazul este respins, deoarece procurorii nu dispun de alte probe. Crisp este eliberat din închisoare și pleacă imediat în Astoria, unde el și mama lui încep să-l caute pe copil bazându-se pe informațiile oferite de informator. Ei o identifică pe fosta soție a lui Crisp, iar Cullen provoacă un incendiu în școală, pentru a profita de haos și a-și răpi fiul, dar este văzut. Crisp îl ia ca ostatic pe fiul său atunci când este găsit de Kimble, dar este mușcat de dihor (pe care Dominic îl salvase atunci când auzise alarma de incendiu) și Dominic devine liber. Crisp îl împușcă pe Kimble în genunchi, iar Kimble îl ucide înainte ca Dominic să fie rănit. Constatând că O'Hara încearcă să-l ajute pe Kimble în arestarea fiului ei, Eleanor o lovește cu mașina pe O'Hara. Ea intră în școală și îl împușcă pe Kimble în umăr, dar apoi își descoperă fiul mort. Înainte de a putea trage în Kimble din nou și a-l omorî, O'Hara vine și o lovește cu o bâtă de baseball.

Mama lui Crisp este arestată, în timp ce inconștientul Kimble (spre tristețea copiilor) este internat în spital. În timpul convalescenței lui Kimble, O'Hara și prietenul ei bucătar își anunță logodna, invitându-l la nunta. După ce Kimble își revine, el se retrage din poliție și se întoarce să predea la școală. Copiii sunt foarte fericiți să-l vadă, iar Joyce intră în sala de clasă și-l sărută în fața tuturor copiilor.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

  • Arnold Schwarzenegger - detectivul John Kimble: un polițist dur originar din Austria care este silit să accepte misiunea de a lucra sub acoperire ca educator la o grădiniță. Principalul protagonist.
  • Penelope Ann Miller - Joyce Palmieri / Rachel Myatt Crisp: o profesoară de care se îndrăgostește Kimble, care este în realitate fosta soție a lui Crisp.
  • Pamela Reed - detectivul Phoebe O'Hara: partenera lui Kimble care suferă o intoxicație alimentară, determinându-l pe acesta să preia sarcina ei. Ea se prezintă ca fiind sora lui Kimble, "Ursula Kimble". Actrița Reed a mai jucat alături de Schwarzenegger în Gravidul (1994)
  • Linda Hunt - domnișoara Schlowski: directoarea școlii. Deși suspicioasă inițial pe Kimble, ea începe în cele din urmă să-l respecte atunci când el îl lovește pe tatăl abuziv al lui Zach.
  • Richard Tyson - Cullen Crisp, Sr.: un traficant de droguri vicios, care se află în căutarea lui Joyce și, mai ales, a lui Dominic, respectiv fosta lui soție și fiul său. Principalul antagonist.
  • Carroll Baker - Eleanor Crisp: mama aroganta a lui Crisp. Antagonist secundar.
  • Christian și Joseph Cousins - Dominic Palmieri / Cullen Crisp, Jr.: fiul lui Joyce și a lui Crisp, care devine apropiat de Kimble.
  • Justin Page - Zach Sullivan: un elev timid din clasă și primul pe care-l suspectează Kimble ca fiind fiul lui Crisp, deși el află mai târziu că mama lui este încă căsătorită cu tatăl său și îl abuzează. Ca polițist care urăște nedreptatea, Kimble îl bate mai târziu pe tatăl lui Zach și o dojenește pe mama lui pentru lașitatea ei în a-l proteja pe Zach.
  • Cathy Moriarty - Jillian
  • Ben Diskin - Sylvester, tatăl lui Jillian
  • Miko Hughes - copilul unui ginecolog
  • Sarah Rose Karr - Emma, una dintre elevele lui Kimble
  • Richard Portnow - căpitanul Salazar, șeful lui Kimble și O'Hara
  • Tom Kurlander - Danny: un infractor care-i dă lui Crisp informații despre familia sa, dar este împușcat mai târziu pentru a păstra tăcerea.
  • Alix Koromzay - Cindy: ea este martoră la uciderea lui Danny și devine martor în proces, dar este ucisă de Eleanor.
  • Bob Nelson - Henry Shoop, logodnicul lui O'Hara
  • Tom Dugan - avocatul lui Crisp
  • Emily Eby - Julie
  • Odette Yustman - Rosa
  • Angela Bassett - stewardesa
  • Jason Reitman - băiatul care săruta o fată

Bill Murray, Patrick Swayze și Danny DeVito au fost abordați pentru a juca rolul lui John Kimble.

Recepție[modificare | modificare sursă]

Filmul a primit recenzii mixte din partea criticilor. Criticul Caryn James de la The New York Times a afirmat: "Ca și Gemenii, care a fost și el regizat de Ivan Reitman, nimic din Polițist de grădiniță nu este la fel de amuzant ca ideea în sine."[3] El are un rating de 52% "Rotten" din partea comentatorilor de pe situl Rotten Tomatoes.[4] De asemenea, are un rating de 61/100 pe Metacritic.[5] Roger Ebert a spus că "Polițist de grădiniță este alcătuit din două părți, care nu ar trebui să se potrivească, dar se potrivesc cumva, făcând un divertisment din improbabil, mposibil și Arnold Schwarzenegger" și a acordat filmului trei stele.[6] În 2012, ca o glumă de Ziua Păcălelilor, s-a anunțat că Polițist de grădiniță a fost selectat pentru o lansare pe DVD și Blu-ray ca parte a Colecției Criterion, o companie de distribuție de materiale video dedicate "filmelor clasice și contemporane importante". [7]

Box office[modificare | modificare sursă]

În ciuda recenziilor mixte, filmul a avut un mare succes la public, aducând încasări de peste 200 milioane de dolari în întreaga lume.[8]

Coloană sonoră[modificare | modificare sursă]

Polițist de grădiniță
Copertă nedisponibilă
de Randy Edelman[*][[Randy Edelman (compozitor american)|​]]  Modificați la Wikidata
Lansare[9]  Modificați la Wikidata
Genthriller de comedie[*]
buddy cop film[*][[buddy cop film (film genre with two or more police protagonists with conflicting personalities)|​]]
film de acțiune
film de comedie
LGBT-related film[*][[LGBT-related film (film genre dealing with homosexuality, bisexuality, trans, or related topics)|​]]  Modificați la Wikidata
Durată107 min.  Modificați la Wikidata
CompozitorRandy Edelman[*][[Randy Edelman (compozitor american)|​]]  Modificați la Wikidata
Țara de origineStatele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
ProducătorIvan Reitman
Brian Grazer[*][[Brian Grazer (producător de film american)|​]]  Modificați la Wikidata



Polițist de grădiniță 2[*]  Modificați la Wikidata
Listă de melodii
  1. Astoria School Theme [1:06]
  2. Children's Montage [3:21]
  3. Love Theme (Joyce) [2:30]
  4. Stalking Crisp [3:40]
  5. Dominic's Theme/A Rough Day [1:54]
  6. The Line Up/Fireside Chat [2:57]
  7. Rain Ride [1:55]
  8. The Kindergarten Cop [1:27]
  9. Poor Cindy/Gettysburg Address [2:06]
  10. A Dinner Invitation [0:47]
  11. Love Theme Reprise [1:25]
  12. A Magic Place [2:54]
  13. Kimball Reveals the Truth [1:45]
  14. The Tower/Everything Is OK [2:29]
  15. Fire at the School [5:38]
  16. Closing [2:14]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ King, Susan (). „Ivan Reitman, 'Kindergarten Cop's' Top Sergeant : Movies: The director of 'Ghostbusters' and 'Twins' faces his biggest challenge yet: a room full of tykes. Even Arnold Schwarzenegger was cowed”. The Los Angeles Times. Accesat în . 
  2. ^ „Arnold Schwarzenegger”. The Numbers. Accesat în . 
  3. ^ James, Caryn (21 decembrie 1990)James, Caryn (). „Kindergarten Cop (1990)”. The New York Times. Accesat în . 
  4. ^ „Kindergarten Cop”. Rotten Tomatoes. 
  5. ^ „Kindergarten Cop”. Metacritic. Accesat în . 
  6. ^ Ebert, Roger (21 decembrie 1990)„Kindergarten Cop (PG-13)”. rogerebert.suntimes.com. Accesat în 0 octombrie 2011.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)[nefuncțională]
  7. ^ Collection, Criterion. „Kindergarten Cop Ivan Reitman”. Criterion Collection Site. http://www.criterion.com. Accesat în .  Legătură externa în |publisher= (ajutor)
  8. ^ Broeske, Pat H. (). „WEEKEND BOX OFFICE : Moviegoers Go for the Laughs”. The Los Angeles Times. Accesat în . 
  9. ^ http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=kindergartencop.htm  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]