Pogostemon cablin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pogostemon cablin
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnPlantae
SubregnViridiplantae
InfraregnStreptophyta
DiviziuneTracheophyta
SubdiviziuneSpermatophytes
OrdinLamiales
FamilieLamiaceae
SubfamilieLamioideae
GenPogostemon
Nume binomial
Pogostemon cablin
Benth.

Paciuli[a] (Pogostemon cablin) este o specie de plante cu flori din familia Lamiaceae, a mentei sau a urzicii moarte. Planta crește ca o plantă perenă stufoasă, cu tulpini erecte care ajung până la 75 de centimetri în înălțime și purtând flori mici, alb-roz pal.

Este originară din regiunea insulară din Asia de Sud-Est, inclusiv Sri Lanka, Indonezia, Peninsula Malaeză, Noua Guinee și Filipine. De asemenea, se găsește în multe părți din nord-estul Indiei.[1] Remarcată pentru uleiul său esențial parfumat, are multe utilizări comerciale și este acum cultivat pe scară largă în climatele tropicale din întreaga lume, în special în Asia, Madagascar, America de Sud și Caraibe. Indonezia produce în prezent peste 90% din volumul global de ulei de patchouli (~1.600 de tone).

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Cuvântul derivă din cuvântul tamil patchai (tamilă: பச்சை) sau paccuḷi, care înseamnă „verde”, și ellai (tamilă: இலை), adică „frunză”.[2][3]

Cultivare[modificare | modificare sursă]

Paciuli crește bine în climatele calde până la tropicale. Se dezvoltă pe vreme caldă și umedă, dar nu pe perioade lungi de lumina directă a soarelui. Dacă planta se ofilește din cauza lipsei de apă, tinde să-și revină rapid după ploaie sau udare. Deși rare, florile care produc semințe sunt foarte parfumate și înfloresc la sfârșitul toamnei. Semințele minuscule pot fi recoltate pentru plantare, dar sunt foarte delicate și ușor zdrobite. Butășirea și altoirea din planta mamă, și înrădăcinarea ulterioară în sol argilos sunt cele mai comune metode de înmulțire.

Ulei esențial[modificare | modificare sursă]

Ulei esențial de patchouli (Pogostemon cablin).

Extracție[modificare | modificare sursă]

Extracția uleiului esențial de patchouli se face prin distilarea cu abur a frunzelor uscate[4] și a crenguțelor,[5] necesitând ruperea pereților săi celulari prin opărire cu abur, fermentație ușoară sau uscare. Principala componentă chimică a uleiului de patchouli este paciulolul, un alcool sescviterpenic.[6]

Frunzele și crenguțele pot fi recoltate de mai multe ori pe an. Unele surse spun că uleiul de cea mai înaltă calitate este produs din biomasă proaspătă, uscată, distilată aproape de locul unde sunt recoltate; [7] alții spun că cel mai bine este să se fiarbă frunzele uscate și să fie lăsate să fermenteze o perioadă de timp.[8]

Componente[modificare | modificare sursă]

Utilizări[modificare | modificare sursă]

Mirosul greu, puternic, lemnos și pământos al patchouliului a fost folosit de secole în parfumuri și, mai recent, în tămâie, insecticide, tutun de mestecat și multe medicamente alternative.

Pogostemon cablin, P. heyneanus și P. plectranthoides sunt cultivate pentru uleiul lor esențial, cunoscut sub numele de ulei de patchouli. Deși există unele subsoiuri, cele mai comune soiuri comerciale sunt originare din insulele Sumatra și Sulawesi din Indonezia.

Parfum[modificare | modificare sursă]

Uleiul de patchouli este utilizat pe scară largă în parfumeria modernă [13] atât de către parfumieri,[14] cât și de către cei care își creează propriile arome, precum și în produsele personale parfumate moderne, cum ar fi Bay Rum, dar și produse industriale, cum ar fi prosoape de hârtie, detergenți de rufe, și odorizante. Două componente importante ale uleiului său esențial sunt paciulolul și norpaciulenolul.[14]

Insecticid[modificare | modificare sursă]

Un studiu sugerează că uleiul de patchouli poate servi ca un repelent universal pentru insecte. [15] Mai precis, planta paciuli s-a dovedit a fi un puternic repellent împotriva termitelor subterane Formosan . [16]

Tămâia[modificare | modificare sursă]

Paciuli este un ingredient important în tămâia est-asiatică. Atât uleiul de patchouli, cât și tămâia au cunoscut o creștere a popularității în anii 1960 și 1970 în SUA și Europa, în principal ca urmare a mișcării hippie din acele decenii.[17]

Culinar[modificare | modificare sursă]

Frunzele de paciuli au fost folosite pentru a face un ceai de plante. În unele culturi, frunzele sunt consumate ca legumă sau folosite ca condiment. Există, de asemenea, mai multe medicamente pe bază de plante, atât în Indonezia, cât și în China, in medicina traditionala chineza (TCM), care includ frunze de patchouli uscate, măcinate, ca unul dintre ingredientele cheie.

Jucării[modificare | modificare sursă]

În 1985, producătorul american de jucării Mattel a folosit ulei de patchouli în plasticul folosit pentru a produce figurina de acțiune Stinkor din linia de jucării Masters of the Universe.[18]

În cultura populară[modificare | modificare sursă]

Personajul lui Gene Tierney, Ellen, din filmul Leave Her to Heaven (1945), a primit porecla Patchouli de la soțul ei în film.

Cântecul „Year of the Cat” (1976) de Al Stewart conține versul „Ea vine în tămâie și patchouli”.

Patchouli Knowledge este un personaj recurent din seria de jocuri bullet-hell Touhou Project .

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Scris și patchouly sau pachouli.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Pogostemon cablin (Blanco) Benth”. Plants Of the World Online. 
  2. ^ „Patchouli”. Online Etymology Dictionary. Accesat în . 
  3. ^ „patchouli”. Merriam Webster Dictionary. 
  4. ^ „PATCHOULI OIL: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews”. www.webmd.com (în engleză). Accesat în . 
  5. ^ „Extraction of Patchouli Essential Oil by Steam Distillation Process”. Sumatrans Patchouli Essential Oil. Arhivat din original la . 
  6. ^ „22 Amazing Benefits of Patchouli Essential Oil : Uses, How to Use, Side Effects, DIY (2022)”. gyalabs.com (în engleză). Accesat în . 
  7. ^ Grieve, Maude (1995) A Modern Herbal . 2007
  8. ^ Leung A, Foster S Encyclopedia of common natural ingredients used in food, drugs and cosmetics John Wiley and Sons 1996
  9. ^ Hasegawa, Yoshihiro; Tajima, Katsuhiko; Toi, Nao; Sugimura, Yukio (). „An additional constituent occurring in the oil from a patchouli cultivar”. Flavour and Fragrance Journal. 7 (6): 333–335. doi:10.1002/ffj.2730070608. ISSN 0882-5734. 
  10. ^ Weyerstahl, Peter; Gansau, Christian; Marschall, Helga (). „Structure–odour correlation. Part XVIII.1 Partial structures of patchoulol with bicyclo[2.2.2]octane skeleton”. Flavour and Fragrance Journal. 8 (6): 297–306. doi:10.1002/ffj.2730080603. ISSN 0882-5734. 
  11. ^ Hybertson, Brooks M. (). „Solubility of the sesquiterpene alcohol patchoulol in supercritical carbon dioxide”. Journal of Chemical & Engineering Data⁠(d). 52 (1): 235–238. doi:10.1021/je060358w. PMC 2677825Accesibil gratuit. PMID 19424449. 
  12. ^ a b Nikiforov, Alexej; Jirovetz, Leopold; Buchbauer, Gerhard; Raverdino, Vittorio; et al. (). „GC-FTIR and GC-MS in odour analysis of essential oils”. Microchimica Acta. 95 (1–6): 193–198. Bibcode:1988AcMik...2..193N. doi:10.1007/BF01349751. 
  13. ^ Ballentine, Sandra (). „Vain Glorious | Sex in a Bottle”. Tmagazine.blogs.nytimes.com. Accesat în . 
  14. ^ a b „What is Patchouli?”. wisegeek.com. 
  15. ^ Trongtokit, Yuwadee; Rongsriyam, Yupha; Komalamisra, Narumon; Apiwathnasorn, Chamnarn (). „Comparative repellency of 38 essential oils against mosquito bites”. Phytotherapy Research. 19 (4): 303–309. doi:10.1002/ptr.1637. PMID 16041723. 
  16. ^ Zhu, Betty C.-R.; Henderson, Gregg; Yu, Ying; Laine, Roger A. (). „Toxicity and Repellency of Patchouli Oil and Patchouli Alcohol against Formosan Subterranean TermitesCoptotermes formosanusShiraki (Isoptera: Rhinotermitidae)”. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 51 (16): 4585–4588. doi:10.1021/jf0301495. ISSN 0021-8561. PMID 14705881. 
  17. ^ Foster, Steven; Johnson, Rebecca L. (). Desk Reference to Nature's Medicine. Washington, D.C.: National Geographic Society. p. 282. ISBN 978-0-7922-3666-5. 
  18. ^ Stinkor: Masters of the Universe