Podul Grant

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pilonii podului vechi
Podul Grant, pe sensul dinspre Crângaşi spre Bd. Ion Mihalache

Podul Grant este un pod pentru șosea și tramvai din București. A fost inaugurat în 1910, fiind realizat în întregime din metal. Acest pod a fost dărâmat și refăcut din beton la sfârșitul anilor '70 și începutul anilor '80. Asupra căii de rulare a podului s-au efectuat de atunci mai multe lucrări de reabilitare și întreținere. Pilonii podului inițial au rămas prezenți între liniile de cale ferată.

În forma actuală, podul unește cartierul Crângași de Strada Turda, trecând (de la Vest la Est) pe deasupra căii Giulești, căii ferate spre Gara de Nord și căii Griviței. Podul are opt bretele de acces pentru cele două străzi care trec pe sub el. Pe pod circulă linia de tramvai 41, care este prima linie de metrou ușor din București.

Numele podului vine de la Effingham Grant, secretar al consulatului Regatului Unit la București în prima jumătate a secolului al XIX-lea.[1] Podul Grant este unul din simbolurile clubului de fotbal Rapid București, al cărui stadion este plasat lângă una din bretelele de acces.

Note[modificare | modificare sursă]