Pod acoperit

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Un pod acoperit este un pod cel mai adesea de mici dimensiuni si cu o singura banda, avand laturile inchise si acoperis. Cele mai faimoase sunt din lemn si au fost construite in America de Nord in secolul al XIX-lea. Cele mai multe sunt monumente istorice si reprezinta importante atractii turistice. Totusi, traditia podurilor acoperite isi are originile in Europa centrala.

Poduri cu acoperis din Europa[modificare | modificare sursă]

Podul Vecchio din Pavia, Italia
  • Ponte Coperto peste raul Ticino din Pavia, Italia , construit in 1354
  • Podul Rialto peste Grand Canale din Venetia, Italia , construit in 1591
  • Podul dintre Bad Säckingen, Germania si Stein, Elvetia
  • Podul din Brunnen peste raul Muota , langa lacul Lucerna, Elvetia
  • Podul peste raul Saane/Sarine, langa Fribourg, Elvetia
  • Kapellbrücke, langa Lucerna, Elvetia
  • Irgandı, in Osmangazi, Turcia 1367
  • Podul acoperit din Lovech, Bulgaria — 1874
  • Podul acoperit din Oxford, Anglia — 1904
  • Pont de Rohan peste raul Elorn in Landerneau, Britania, Franta, construit in secolele 16-17.

Printre cele mai faimoase poduri acoperite construite din piatra se numara: podul Rialto din Venetia, Podul suspinelor din Venetia, precum si podurile acoperite din Cambridge si Oxford.

Poduri acoperite din America de Nord[modificare | modificare sursă]

Pod acoperit din Red Run, Lancaster County, Pennsylvania

Se gasesc in zonele rurale din Statele Unite si Canada. In SUA, Pennsylvania este statul cu cele mai multe poduri acoperite (peste 200). Statul Vermont are cea mai mare densitate de poduri acoperite din lume, avand in total 107 poduri acoperite. Oregon este statul cu cele mai multe poduri acoperite cu statut de monument istoric din vestul Statelor Unite. Podurile acoperite sunt frecvente si in locuri ca Elizabethton, Tennessee; Lane County, Oregon; Madison County, Iowa; Parke County, Indiana; Blount County, Alabama. Poduri acoperite mai supravietuiesc si in zone din California, Indiana, Ohio, Michigan, Kentucky, Maryland, Minnesota, Virginia, West Virginia, Wisconsin, New England.

Hartland Bridge din Hartland, New Brunswick este cel mai lung pod acoperit din lume. Deschis pe 4 iulie 1901 are 390 m si traverseaza raul Saint John, fiind monument istoric. at , is the longest covered bridge in the world. It is a national historic site. In 1900, New Brunswick numaraaproximativ 400 poduri acoperite, in Quebec fiind mai mult de 1000, pe cand in Ontario se gaseau doar 5. In 2006, in Quebec mai sunt 95, 65 in New Brunswick, si 2 in Ontario.

Cel mai lung pod acoperit (5,960 ft) a fost cel dintre Columbia si Wrightsville, Pennsylvania peste raul Susquehanna. Era folosit de trecatori, vehicule si calea ferata. A fost incendiat in 28 iunie 1863 de fortele Uniunii in timpul Razboiului Civil American pentru a impiedica folosirea lui de catre armata confederata din Virginia de Nord in timpul campaniei Gettysburg. Un nou pod a fost construit din lemn, dar a fost distrus de viscol cativa ani mai tarziu. A fost reconstuit ca pod de otel obisnuit.

In 2008 cel mai lung pod acoperit din Statele Unite a fost podul Smolen-Gulf construit peste raul Ashtabula langa Ashtabula, Ohio.

Podurile acoperite sunt considerate vintage si atrag turistii, dar scopul pentru care au fost acoperite era in special pentru protejarea structurii podului propriu zis. Un pod construit din lemn fara acoperis rezista in conditii climatice ca cele din nordul Statelor Unite si Canada aproximativ 15 ani, pe cand unul cu acoperis rezista pana la 80 de ani(fara interventii). Podurile cu acoperis construite din lemn au fost renovate folosindu-se in structura de rezistenta materiale moderne precum otel sau beton, pentru a le spori rezistenta si durabilitatea in timp. Unel dintre poduri, precum cele din Newton Falls, Ohio si Elizabethton, Tennessee au o structura pietonala integrata cu acoperis propriu.