Platforma Scitică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Platforma Scitică (de asemenea Platforma Sarmațiană) se întinde din nordul Caucazului, în sudul Ucrainei (Crimeea), partea de sud a Republicii Moldova, și cea sud-vestică a României (sectorul Bârlad).

Platforma Sarmațiană este o unitate de platformă tipică, cu o cuvertură sedimentară de grosime mare care acoperă un fundament cristalin. Nota specifică a Platformei Scitice în raport cu cea Platforma Moldovenească este imprimată de prezența depozitelor permo-triasice, marea dezvoltare a celor jurasice și continuarea sedimentării. Aceste caracteristici o apropie de Platforma Moesică.

Vârsta Platformei este disputată, deoarece nu există date de cunoaștere directă a fundamentului (acesta nefiind interceptat prin foraje) și interpretarea acesteia s-a făcut pe baza datelor de foraj executate în Platforma Moldovenească și Platforma Moesică. Este acceptat în general că rigidizarea soclului s-a definitivat în ciclurilor orogenetice assyntic-caledonian inferior (Proterozoic superior - Paleozoic inferior) și, în consecință, vârsta platformei este Paleozoicul inferior.

Legături externe[modificare | modificare sursă]