Pieter van Musschenbroek

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pieter van Musschenbroek

Pieter van Musschenbroek (n. 14 martie 1692 - d. 19 septembrie 1761) a fost un om de știință olandez. I se atribuie inventarea buteliei de Leyda, în 1746.

Interesul său pentru electrostatică s-a manifestat încă din perioada studiilor la Universitatea din Leyda. În acea epocă, electricitatea se obținea prin frecare cu ajutorul mașinilor electrostatice, dar nu exista nicio metodă de stocare a acesteia. Van Musschenbroek și discipolul său, Andreas Cunaeus, au rezolvat problema cu ajutorul unui recipient de sticlă umplut cu apă în care era scufundat capătul inferior al unei bare de alamă. Recipientul era căptușit, atât la interior cât și la exterior cu câte o foiță metalică subțire.

Descărcarea unei butelii de Leyda

Rezultatul descoperirii a fost comunicat fizicianului francez René Réaumur în ianuarie 1746. Jean-Antoine Nollet a denumit invenția butelie de Leyda.[1] La scurt timp, este dat publicității faptul că și fizicianul german Ewald Georg von Kleist construise ceva similar la sfârșitul anului 1745, cu puțin timp înaintea lui Van Musschenbroek.[2]

În 1761, Pieter van Musschenbroek a devenit membru al Academiei Regale Suedeze de Științe.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Maver, William Jr.: "Electricity, its History and Progress", The Encyclopedia Americana; a library of universal knowledge, vol. X, pp. 172ff. (1918). New York: Encyclopedia Americana Corp.
  2. ^ Houston, E. J.: Electricity in Every-day Life, vol. I, p. 72f; P. F. Collier & Son, New York 1905.
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Pieter van Musschenbroek

Legături externe[modificare | modificare sursă]