Pierre Michel (scriitor)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pierre Michel
Date personale
Născut1942 (81 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Toulon, Franța Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiespecialist în literatură[*]
profesor universitar[*]
critic literar[*]
pedagog[*]
literary scholar[*][[literary scholar (occupation)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[2][3] Modificați la Wikidata
Activitate
Patronaj université d'Angers[*][[université d'Angers (French university located in Angers)|​]]  Modificați la Wikidata

Pierre Michel (n. 1942, Toulon, Franța) este un profesor asociat de litere în 1964 și universitar, doctor în Litere și abilitare universitară (în franceză - H.D.R.), specialist pentru scriitorul francez Octave Mirbeau. El este fiul istoricului Henri Michel.

Cariera[modificare | modificare sursă]

După studii secundare la Liceul Condorcet și studiile la Liceul Louis-le-Grand și la Sorbona, Pierre Michel a fost primit primul în agregația de Litere moderne în 1964. Din 1964, el și-a petrecut întreaga carieră didactică la Angers și s-a pensionat în anul 2002.

După ce a susținut la Universitatea din Angers, în 1992, o teză privind lucrările  lui Octave Mirbeau, Pierre Michel a fondat, un an mai târziu, Societatea Octave Mirbeau, al cărei președinte este[4]. El este, de asemenea, fondatorul și redactorul-șef al Caietelor Octave Mirbeau/ Cahiers Octave Mirbeau (24 de numere publicate)[5].

Biograf al lui Mirbeau, el a realizat ediții critice ale întregii opere a acestuia : romane[6], teatru[7], corespondență[8], precum și mai mult de 300 de articole și prefețe[9].

În octombrie 2003, el a fost distins cu premiul Sévigné pentru editarea primului volum al Corespondenței generale de Mirbeau[10].

În 2017, cu Societatea Octave Mirbeau, și fără nici un sprijin instituțional, el a dezvoltat un program extrem de bogat și divers (numeroase colocvii universitare, publicații diverse, creații teatrale, proiecte de filme documentare, expoziții, lecturi și conferințe), cu ocazia comemorării internaționale a o sută de ani de la moartea lui Octave Mirbeau[11].

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b http://pierremichel.canalblog.com/pages/36101091/36101091.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 3. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
 4. ^ Societatea Octave Mirbeau
 5. ^ A se vedea sumarul la Cahiers Octave Mirbeau.
 6. ^ Două ediții ale Operei romanești ale lui Octave Mirbeau : la editura L’Âge d’Homme, în trei volume, 2000-2001, 4 000 de pagini, și la Éditions du Boucher, 2003.
 7. ^ Teatrul complet al lui Mirbeau a fost publicat de două ori de către Eurédit, 1999 (într-un singur volum) și 2003 (în patru volume).
 8. ^ ΠCorespondența generală a lui Mirbeau a fost publicată de L’Âge d’Homme.
 9. ^ Lista este accesibilă pe site-ul lui Pierre Michel.
 10. ^ „Premiul Sévigné”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 11. ^ A se vedea proiectul comemorativ, comitetul internațional de sponsorizare Arhivat în , la Wayback Machine. și programul festivităților mirbeliene

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]