Pierre Michel (scriitor)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru alte sensuri, vedeți Michel.
Pierre Michel
Pierre Michel.jpg
Pierre Michel
Date personale
Născut (77 de ani) Modificați la Wikidata
Toulon, Franța Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiespecialist în literatură[*]
profesor
critic literar[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Limbilimba franceză[1]  Modificați la Wikidata

Pierre Michel (n. , Toulon, Franța) este un profesor asociat de litere în 1964 și universitar, doctor în Litere și abilitare universitară (în franceză - H.D.R.), specialist pentru scriitorul francez Octave Mirbeau. El este fiul istoricului Henri Michel.

Cariera[modificare | modificare sursă]

După studii secundare la Liceul Condorcet și studiile la Liceul Louis-le-Grand și la Sorbona, Pierre Michel a fost primit primul în agregația de Litere moderne în 1964. Din 1964, el și-a petrecut întreaga carieră didactică la Angers și s-a pensionat în anul 2002.

După ce a susținut la Universitatea din Angers, în 1992, o teză privind lucrările  lui Octave Mirbeau, Pierre Michel a fondat, un an mai târziu, Societatea Octave Mirbeau, al cărei președinte este[2]. El este, de asemenea, fondatorul și redactorul-șef al Caietelor Octave Mirbeau/ Cahiers Octave Mirbeau (24 de numere publicate)[3].

Biograf al lui Mirbeau, el a realizat ediții critice ale întregii opere a acestuia : romane[4], teatru[5], corespondență[6], precum și mai mult de 300 de articole și prefețe[7].

În octombrie 2003, el a fost distins cu premiul Sévigné pentru editarea primului volum al Corespondenței generale de Mirbeau[8].

În 2017, cu Societatea Octave Mirbeau, și fără nici un sprijin instituțional, el a dezvoltat un program extrem de bogat și divers (numeroase colocvii universitare, publicații diverse, creații teatrale, proiecte de filme documentare, expoziții, lecturi și conferințe), cu ocazia comemorării internaționale a o sută de ani de la moartea lui Octave Mirbeau[9].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ Societatea Octave Mirbeau
  3. ^ A se vedea sumarul la Cahiers Octave Mirbeau.
  4. ^ Două ediții ale Operei romanești ale lui Octave Mirbeau : la editura L’Âge d’Homme, în trei volume, 2000-2001, 4 000 de pagini, și la Éditions du Boucher, 2003.
  5. ^ Teatrul complet al lui Mirbeau a fost publicat de două ori de către Eurédit, 1999 (într-un singur volum) și 2003 (în patru volume).
  6. ^ ΠCorespondența generală a lui Mirbeau a fost publicată de L’Âge d’Homme.
  7. ^ Lista este accesibilă pe site-ul lui Pierre Michel.
  8. ^ Premiul Sévigné.
  9. ^ A se vedea proiectul comemorativ, comitetul internațional de sponsorizare și programul festivităților mirbeliene

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]