Pesticid

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Avion care stropește cu pesticide.
Utilizarea și prepararea pesticidelor se supun unor reglementări şi precauţii speciale, datorită toxicității lor și faptului că solvenții pot fi inflamabili.

Pesticidele sunt produse chimice (exceptând medicamentele) folosite pentru combaterea dăunătorilor plantelor și a produselor agricole stocate, precum și pentru combaterea vectorilor biologici ai bolilor omului și animalelor. Dăunătorii includ microbi, plante sau animale care concurează cu omul pentru hrană, distrug proprietatea, difuzează boli sau reprezintă o calamitate.

Pesticidele sunt substanțe sau amestecuri de substanțe ce conțin ingrediente biologic active împotriva dăunătorilor. Ingredientele biologic active sunt, în general, substanțe toxice cu potențial de degradare a mediului. Multe pesticide sunt toxice și pentru om. Din aceste motive producerea, ambalarea, depozitarea, transportul și utilizarea pesticidelor sunt reglementate prin lege.

Clasificare[modificare | modificare sursă]

Pesticidele se clasifică, în funcție de organismul țintă combătut, în: bactericide, fungicide, erbicide, insecticide, acaricide, nematocide, moluscocide, raticide și cu acțiune mixtă.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Multimedia

  • Woldwide toxicity Title: Lost in Palm Oil (film 10:09) (vizionari > 35,500) (Woldwide toxicity, 09:01 - 09:37)