Sari la conținut

Membrană semipermeabilă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Permeabilitate selectivă)
Aplicarea membranelor semipermeabile în hemodializă

Membrana semipermeabilă este un tip de membrană biologică sau sintetică, polimerică, care permite trecerea anumitor molecule sau ioni prin procesul de osmoză. Viteza de trecere depinde de presiunea, concentrația și temperatura moleculelor sau a solvenților de o parte și de alta, precum și de permeabilitatea membranei la fiecare solut. În funcție de tipul de membrană și de solut, permeabilitatea poate depinde de mărimea, solubilitatea, proprietățile sau chimia solutului. Modul în care membrana este construită pentru a fi selectivă în ceea ce privește permeabilitatea sa va determina rata de trecere și permeabilitatea. Multe materiale naturale și sintetice care sunt destul de groase sunt, de asemenea, semipermeabile. Un exemplu în acest sens este pelicula subțire din interiorul oului.[1]

Permeabil selectiv înseamnă o membrană care permite trecerea unor molecule  sau ioni și inhibă trecerea altora. Capacitatea de a filtra transportul molecular în acest mod se numește permeabilitate selectivă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Osmosis Eggs | Center for Nanoscale Science”. www.mrsec.psu.edu. Center for Nanoscale Science, Penn State University. Arhivat din original la . Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]