Peenemünde

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Peenemünde (pronunția germană: [pe ː nəmʏndə], în traducere însemnând gura [râului] Peene) este o comună din landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară, Germania. Comuna, având și un mic port, este situată în extremitatea nord-vestică a insulei Usedom, o insulă nisipoasă, de formă alungită, la marea Baltică, pe coasta germană. În cel de-al Doilea Război Mondial întreaga zonă a fost puternic implicată în producția rachetelor naziste V1 și V2, până în momentul în care producția acestora a fost strămutată cu totul la Nordhausen. Docurile portului au fost folosite de navele germane care recuperau resturile rachetelor testate deasupra mării Baltice. Oamenii de știință național-socialiști, cum ar fi Wernher von Braun, care au lucrat la acest proiect, erau cunoscuți sub numele de, ”Peenemünders”. Întreaga insulă a fost capturată de Aliați pe 5 mai 1945. Instalația de gaz pentru producerea de oxigen lichid se află încă în ruine, la intrarea în localitate.

După război, portul a fost bază navală sovietică până în anul 1952, an în care a fost retrocedat forțelor armate ale Germaniei de Est. La început, facilitățile portuare au fost utilizate de Paza de Coastă est-germană, altele noi fiind construite ulterior; la data de 1 Decembrie 1956, aici a fost stabilit cartierul general al Pazei de Coastă a Germaniei de Est.

În anul 1992, în Peenemünde a fost deschis un muzeu al istoriei tehnicii naziste din cea de-a doua conflagrație mondială, chiar în fosta cameră de control a vechiului buncăr militar industrial, iar printre exponate se găsesc și celebrele rachete V1 și V2.