Programul spațial nazist

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Lansarea unei rachete V-2 la Peenemünde

Programul spațial nazist este un presupus program spațial condus de unii naziști în 1943 și efectuat în Peenemünde și Northausen. Cei mai eminenți membri ai programului au fost transferați în secret după război în Uniunea Sovietică și în Statele Unite (Operation Paperclip)[1]. Pentru propulsie s-au folosit rachetele V-1, V-2 (a fost prima rachetă balistică și primul obiect construit de om care a efectuat un zbor suborbital).

O zonă de testări la Peenemünde

Oficial, nu a existat niciun program spațial nazist aprobat, dar există o relatare despre o presupusă arestare a lui Wernher von Braun într-o închisoare SS pentru utilizarea unei facilități de la Peenemünde pentru planificarea zborului spațial în loc să dezvolte armamentul. Totuși toate documentele și planurile găsite demonstrează existența unui asemenea program[2].

Există de asemenea informatii despre nave în formă de farfurie zburătoare construite de naziști înainte și în timpul celui de-al doilea război mondial.


Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Surse NY Times: SUA au adapostit nazisti dupa cel de-al doilea război mondial
  2. ^ Werner Buedeler: Geschichte der Raumfahrt, 1979 Sigloch Edition, Künzelsau, Thalwil, Strassburg, Salzburg, p.264: citing biographer Eric Bergaust, who cites von Braun on the planning in Peenemünde at the closing months of the war.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Roger Marty: Armele secrete de la Peenemunde, Editura, PRO EDITURA, 2007, ISBN 973-145-062-9
  • Victor Debuchy: Strania istorie a armelor secrete germane, Editura Politică, 1983