Bucerotidae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Pasăre rinocer)

Bucerotidae

Buceros bicornis
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnAnimalia
SubregnEumetazoa
ÎncrengăturăChordata
SubîncrengăturăVertebrata
InfraîncrengăturăGnathostomata
SupraclasăSarcopterygii
ClasăAves
SubclasăTetrapodomorpha
SupraordinNeoaves
OrdinBucerotiformes
Familie
Bucerotidae[1][2][3][4]
Raf., 1815
Areal de răspândire

Păsările rinocer (Bucerotidae) alcătuiesc o familie cu ca. 50 de specii de păsări, răspândite în Africa, la sud de Sahara, arhipelagul malaiez și Asia de Sud.

Caracteristici generale[modificare | modificare sursă]

Speciile din această familie au devenit cunoscute prin ciocul turtit deosebit de mare, care este curbat în jos, marginile sunt dințate, iar deasupra mandibulei superioare, au o creastă osoasă de forme diferite. Deși ciocul este mare, el este ușor datorită țesutului spongilos și lacunar din interior. Păsările folosesc ciocul ca și papagalii, ca ajutor la cățărat. Ochii păsărilor sunt prevăzuți cu un fel de gene, caracter întâlnit rar la păsări. Picioarele sunt dactile, uneori cenodactile. Aripile sunt scurte, zborul este greoi și stângaci. Talia păsărilor diferă de la mărimea unei stăncuțe până la forme giganice care depășesc mărimea unui curcan. Penajul în general, este închis, negru, negru-cenușiu și cafeniu.

Mod de viață[modificare | modificare sursă]

Păsările rinocer trăiesc în regiuni împădurite, în general în grupe mici, cu excepția genului Bucorvus care trăiește solitar. Sunt păsări monogame, cuiburilor lor sunt foarte durabile, fiind situate în cavitățile arborilor. După împerechere femela este zidită cu argilă de mascul. În cuib timp de câteva luni femela și puii vor fi hrăniți printr-un orificiu de mascul. Scopul acestor măsuri de siguranță este de a apăra familia de maimuțe, șerpi sau alte animale cățărătoare. Hrana păsărilor este compusă din fructe, insecte sau animale mici. Puii se nasc fără creastă osoasă pe cioc, ei ajungând după mai mulți ani la maturitate.

Sistematică[modificare | modificare sursă]

Conform lui Clements, familia include nouă genuri împărțite în două subfamilii:[5]

Familia Bucerotidae

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Integrated Taxonomic Information System, , accesat în  
  2. ^ IOC World Bird List Version 6.3[*][[IOC World Bird List Version 6.3 (list on website)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ World Bird List 
  4. ^ IOC World Bird List Version 7.1[*][[IOC World Bird List Version 7.1 |​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  5. ^ „Clements, J. F. 2007. The Clements Checklist of Birds of the World, 6th Edition. Cornell University Press. Downloadable from Cornell Lab of Ornithology”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bucerotidae
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Bucerotidae