Pasăre migratoare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Pasăre călătoare)
Stol de cocori

Pasăre migratoare este un termen care se referă la o grupă de păsări de specii diferite care în anumite anotimpuri, pentru a putea supraviețui, migrează la distanțe mari. În prezent se apreciază numărul lor la circa 50 de miliarde, dintre care 5 miliarde migrează între Europa și Africa.

Ruta păsărilor migratoare[modificare | modificare sursă]

O serie de păsări călătoare migrează între Europa Centrală unde petrec perioada anotimpului de vară și Europa de Sud sau Africa de Nord unde rămân în perioada de iarnă. Păsările acestea migrează pe rute scurte. Pe când alte păsări migratoare calatoresc pe distanțe lungi din Europa până în Africa Sudică. Mai sunt unele păsări arctice care migrează iarna între Scandinavia sau Siberia spre Europa Occidentală.

Pasarile migratoare din Romania[modificare | modificare sursă]

Păsările migratoare sau oaspeți de vară din România includ un număr de 150 de specii, inclusiv formele neclocitoare. Ele sunt formate din acele specii care vin numai în sezonul cald în România pentru a cuibări, urmând ca la apropierea sezonului rece să se reîntoarcă în cartierele de iernat. Din totalul speciilor cunoscute pe teritoriul României, aproximativ 100 de specii sunt sedentare, 150 migratoare, 40 oaspeți de iarnă și 60 specii de pasaj. Mai apar accidental circa 20 de specii sau cele rătăcite, în puține exemplare.

Călifarul roșu (Tadorna ferruginea)

Ca specii migratoare din țara noastră cităm:

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]