Partidul Libertarian (Statele Unite)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Partidul Libertarian
Oameni cheie
PreședinteAngela McArdle[*][[Angela McArdle (22nd chair of the Libertarian National Committee)|​]]  Modificați la Wikidata
Secretar generalCaryn Ann Harlos
Date
Înființat11 Decembrie 1971
SediuWashington, D.C.
Alexandria, Virginia
Informații
Ideologie oficialăLibertarianism
Poziție politicăCentru spre centru-dreapta
Slogan politicGuvern minim, libertate totală
Afiliere internaționalăInternational Alliance of Libertarian Parties[*][[International Alliance of Libertarian Parties (Alliance of libertarian political parties)|​]]  Modificați la Wikidata
Culori oficiale     Galben
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
canal YouTube

Partidul Libertarian (LP) este un partid politic din Statele Unite ale Americii (SUA), care promovează libertățile civile, non-intervenționismul și limitarea implicării guvernului. Partidul a fost fondat în august 1971 și oficial înființat în luna decembrie a aceluiași an în Colorado Springs, Colorado.

În prezent, este al treilea cel mai mare partid din Statele Unite după numărul alegătorilor și are un membru în Congres. Electoratul acestuia este de 609.234 de votanți.

Date generale[modificare | modificare sursă]

În anul 2021, partidul libertarian avea un număr total de membrii de 693.634.[1] În afara ideologiei centrale a libertarianismului, în cadrul partidul libertarian mai operează și alte facțiuni politice cu alte ideologii printre care minarchism, anarcho-capitalism precum și paleolibertarianism. Toate ideologiile constitutive ale partidului pun în prim plan libertatea individului în fața statului, la nivel economic și instituțional, statul acționând ca un arbitru și favorizând economia de piață, pornind de la baza liberalismului clasic. Simbolul electoral este porcul spinos iar logo-ul oficial este reprezentat de torța Statuii Libertății. Culoarea electorală a partidului este galben.

Simbol electoral[modificare | modificare sursă]

Simbolul electoral al partidului este reprezentat de porcul spinos (porcupine). Variante ale simbolului electoral pentru alte branșe includ săgeata (pentru statul Alabama) sau torța cu porcul spinos (pentru New Hampshire).

Alegerile prezidențiale americane din 2012 și 2016[modificare | modificare sursă]

În cadrul alegerilor prezidențiale americane din 2016, libertarianul Gary Johnson (ex-republican și fost guvernator al statului New Mexico) a obținut cel mai bun rezultat electoral al unui candidat libertarian la acest tip de scrutin, totalizând 4.489.235 de voturi sau 3,3% dintre sufragii. La alegerile prezidențiale precedente din anul 2012, Gary Johnson obținea 1.275.971 de voturi sau 1,0% dintre sufragii. Atât la alegerile prezidențiale din 2012 cât și din 2016, partidul libertarian reprezentat de acesta s-a clasat pe locul al treilea din punctul de vedere al votului popular după două cele mai mari partide americane, mai precis democrații (D) și republicanii (GOP).

Galerie[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Winger, Richard. „March 2021 Ballot Access News Print Edition”. Ballot Access News. Accesat în .