Partidul Baas Arab Socialist

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Partidul Baas Arab Socialist
Oameni cheie
Fondator(i)Michel Aflaq
Salah Eddine Bitar
Zaki Najib al-Arsuzi  Modificați la Wikidata
Date
Înființat  Modificați la Wikidata
Desființat  Modificați la Wikidata
SediuDamasc
Informații
Ideologie oficialăantiamericanism
antisionism[*]
Baasism
Naționalism arab
Nasserism[*][[Nasserism (Arab socialist and nationalist political ideology)|​]]
Naționalismul Islamic Pan-Arab
secularism
sistem monopartit
Arab socialism[*][[Arab socialism (political ideology based on pan-Arabism and socialism)|​]]
Autoritarism  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

Partidul Baas Arab Socialist este un partid politic înființat în 1947 în Siria de către Michel Aflaq și Salah ad-Din al-Bitar.

Denumirea Partidului Baas este cunoscută sub multiple forme, precum Baas, Baath sau, mai aproape de corespondentul din limba arabă Ba'th (în arabă حزب البعث, transliterat: ḥizb al-baʿṯ, cuvântul البعث însemnând în limba arabă „renașterea”[1]). Numele complet al partidului este „Partidul Socialist al Renașterii Arabe” (în arabă حزب البعث العربي الاشتراكي, transliterat: ḥizb al-baʿṯ al-ʿarabī al-ištirākī).

Acesta a fost creat în anul 1944 în Siria, având ca scop unificarea și regruparea mai multor state arabe sub forma unei singure națiuni, state care urmăresc și promovează eliberarea față de guvernarea de influență străină.

Fondarea propriu-zisă a Partidului Baas are loc în data de 7 aprilie 1947, apariția partidului fiind influențată de fuziunea mișcării arabe „Baas”, condusă de Michel Aflak și Salah Eddine Bita cu o altă mișcare arabă condusă de Zaki al-Arsouzi. Deși la început partidul deținea și își exercita influența numai în Irak și Siria, acesta reușește să se extindă cu rapiditate și să își înființeze sucursale și în alte țări arabe.

Dorința înființării unei națiuni arabe unitare[modificare | modificare sursă]

Scurt istoric[modificare | modificare sursă]

Încă de la fondarea sa, Partidul Baas a urmărit înființarea unei națiuni unitare, care să cuprindă totalitatea țărilor arabe. Fondatorii partidului au definit drept scop realizarea deplină a unității arabe - aceștia doreau formarea unui spațiu arab independent din punct de vedere politic, economic și cultural față de influențele de natură străină, pornind din Maroc și ajungând până în Golful Persic. [2] Așadar, începuturile Partidului Baas sunt conturate în anul 1947 prin definirea unei constituții, care delimitează concret atât aspirațiile partidului și ideologia pe care o promovează, cât și structura organizațională a partidului. [3]

Fondatorii partidului Baas[modificare | modificare sursă]

Caracterul laic al partidului este subliniat chiar prin diveristatea confesiunilor fondatorilor. Astfel, este cunoscut faptul că Michel Aflak (n. 1912) provenea dintr-o familie de religie Creștin-ortodoxă, din Damasc, în timp ce Salah al-Din al-Bitar era musulman sunnit. Zaki al-Arsouzi este cunoscut ca fiind alawit, însă devine ulterior ateu.

În ceea ce privește parcursul fondatorilor partidului, cunoaștem prin intermediul articolului "Parti Baas", publicat de Dr. Anne-Lucie Chaigne-Oudin faptul că în anul 1928, unul dintre fondatori - sirianul Michel Aflak - se mută la Paris, unde urmează cursurile Facultății de Istorie din cadrul Universității Sorbona. Cel de-al doilea fondator al partidului, compatriot cu Aflak - Salah al-Din al-Bitar - îi urmează pe acesta și decide să își completeze, de asemenea, studiile la Paris. În această perioadă petrecută în capitala Franței, cei doi se întâlnesc cu diverse personalități de origine franceză care susțin ideologia comunistă și socialistă, militând totodată pentru obținerea independenței de către Liban și a Siria, acestea aflându-se încă sub conducerea Mandatului Francez. [4]

Finalizându-și studiile în Franța, Aflak și al-Bitar se întorc în Siria în vara anului 1932. În continuare, cei doi urmează o carieră în învâțământ, profesând în cadrul aceleiași instituții.

Începuturile partidului Baas[modificare | modificare sursă]

Tot în cadrul articolului publicat de Dr. Anne-Lucie Chaigne-Oudin este ilustrată succesiunea de evenimente care a dus la fondarea partidului: "în contextul extrem de sensibil al cedării Sanjak-ului sirian Alexandretta către Turcia la data de 23 iunie 1939 și al naționalismului aflat în plină ascensiune în Siria, naționalism determinat de prezența mandatorilor de origine franceză și britanică, Aflak și al-Bitar înființează în anul 1939 un think tank arab numit "Renașterea arabă". Pentru Aflak, unitatea arabă este esențială, iar aceasta va reprezenta nucleul ideologiei partidului Baas. Astfel, în anul 1941 se poate observa cum think tank-ul înființat de către Aflak și al-Bitar evoluează, devenind ceea ce este cunoscut în istorie drept "Partidul Baas"."

Totodată, în cadrul articolului citat anterior se face cunoscută data primului congres oficial al partidului, acesta având loc în anul 1947, la Damasc. De asemenea, în cadrul acestui congres este decis și sloganul partidului: "Unitate - Socialism - Libertate". [5]

Unitate - Socialism - Libertate[modificare | modificare sursă]

Partidul Baas adoptă drept slogan următoarea înlănțuire de termeni: "Unitate - Socialism - Libertate".

Fiecare termen este reprezentativ pentru ideologia partidului și exprimă idealurile sale - termenul "unitate" face referire la dorința de a crea un stat național arab unitar, "socialism" semnifică modul unic al spațiului arab de interpretare a ideologiei socialiste, care diferă de cum este ea înțeleasă în Vest. În ceea ce privește termenul "libertate", acesta este înțeles în raport cu ideea de libertate față de forțele sau puterile străine care asupresc, prin acțiunile lor distructive, cultura, teritoriile și populația arabă, aceasta dorindu-și eliberarea totală față de ocupația străină. [6]



  1. ^ „Mawrid Reader”. ejtaal.net. Accesat în . 
  2. ^ Larousse, Éditions. „Baath ou Baas en arabe Ba'th réveil résurrection - LAROUSSE” (în franceză). www.larousse.fr. Accesat în . 
  3. ^ Larousse, Éditions. „Baath ou Baas en arabe Ba'th réveil résurrection - LAROUSSE” (în franceză). www.larousse.fr. Accesat în . 
  4. ^ „Parti Baas”. www.lesclesdumoyenorient.com. Accesat în . 
  5. ^ „Parti Baas”. www.lesclesdumoyenorient.com. Accesat în . 
  6. ^ Salem, Paul (). Bitter Legacy: Ideology and Politics in the Arab World. Syracuse University Press. p. 65-68.