Parcul Național Royal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Parcul Național Royal
Categoria II IUCN (Parc național)
Ștrandul Wattamolla, iarna
Ștrandul Wattamolla, iarna
Harta locului unde se află Parcul Național Royal
Harta locului unde se află Parcul Național Royal
Coordonate34°07′54″S 151°03′04″E ({{PAGENAME}}) / 34.1317°S 151.0511°E
Suprafață0,15 km²  Modificați la Wikidata
Înființare  Modificați la Wikidata

Parcul Național Royal (în engleză Royal National Park) este situat la 29 km de Sydney în statul New South Wales, Australia.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Potecă prin Parcul Național Royal, Australia

Parcul național a fost întemeiat în anul 1879 de Sir John Robertson, care a fost primul ministru al statului New South Wales, fiind ca vechime pe locul doi în lume după Parcul Național Yellowstone din SUA. După ce în regiune în anul 1955 s-a descoperit cărbune, a fost întemeiat parcul pentru a înlătura în regiunea Sydnei o zonă industrială. Parcul a fost denumit după regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit. In parc au avut loc câteva incendii care au contribuit la regenerarea vegetației.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Parcul Național Royal este un colț de natură neatinsă de om fiind situat între orașele Sydney și Wollongong. La nord este limitat de fiordul „Port Hacking”, la vest de autostradă. In parc se găsesc coline din gresie care se întind spre coasta Mării Tasmaniei, păduri de eucalipți, iar pe malurile apelor sunt păduri de mangrove, iar la sud-est pădurea se transformă treptat în pădure subtropicală.

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Parcul Național Royal