Paranoia 1.0

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Paranoia 1.0
(One Point O)
Paranoia 1point0 poster.jpg
Afișul filmului
Rating Rating.gif
Gen Film științifico-fantastic
Film de groază
film dramatic
film distopic[*]  Modificați la Wikidata
Regizor Jeff Renfroe
Marteinn Thorsson
Scenarist Jeff Renfroe
Marteinn Thorsson
Producător Chris Sievernich
R.D. Robb
Kyle Gates
Thomas Mai
Distribuitor Armada Pictures International
Director de imagine Christopher Soos
Montaj Daniel Sadler
Troy Takaki
Muzica Terry Huud
Distribuție Jeremy Sisto
Deborah Kara Unger
Bruce Payne
Premiera January 2004 (Sundance)
Durata 92 min.
Țara Statele Unite
România
Islanda
Filmat în București  Modificați la Wikidata
Limba originală engleză
Disponibil în română dublat sau subtitrat
Website oficial Site web oficial
Prezență online

Pagina Cinemagia

Paranoia: 1.0 (2004, denumire originală One Point O, cunoscut și ca 1.0, One Point Zero, Version 1.0 sau Virus 1.0) este un film cyberpunk științifico-fantastic scris și regizat de Jeff Renfroe și Marteinn Thorsson. Filmul este un coșmar kafkian în care un tânăr programator de calculatoare este un cobai fără știrea sa într-un experiment corporativ care testează un sistem nou de publicitate. În rolurile principale interpretează actorii Jeremy Sisto și Deborah Unger, în alte roluri apar Lance Henriksen, Eugene Byrd, Bruce Payne și Udo Kier.

Povestea[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Când programatorul de calculatoare Simon J. (Jeremy Sisto) începe să găsească pachete goale în apartamentul său, el încearcă să-și securizeze încuietorile, dar pachetele goale apar în continuare. Simon încearcă să afle cine anume îi trimite pachetele și de ce, iar investigațiile sale îl expun vecinilor săi excentrici, unul dintre ei având un cap robotic cu inteligență artificială, altul un joc-video de sex în realitate virtuală, în cele din urmă ajungând la concluzia că este victima unei conspirații corporative. În timp ce camerele de supraveghere îl supraveghează non-stop, Simon începe să piardă simțul realității, se îmbolnăvește de un fel de gripă și începe să consume numai lapte din cutii marca Nature Fresh, deși laptele este contraindicat la răceli deoarece favorizează mucoasa. Apoi mai multe crime au loc în clădirea în care locuiește. Simon află în cele din urmă că și ceilalți locatari primesc pachete goale dar toată lumea își ține gura închisă. Fiecare persoană care primește pachete goale începe să consume și să cumpere doar o anumită marcă a unui produs: vecina lui doar suc vitaminizat, proprietarul clubului cumpără și consumă doar Cola 500, administratorul blocului doar carne de vită. Curierul care este un prieten de-al lui Simon îi spune despre experimentul unei corporații care introduce Nanomiți în creierele oamenilor pentru a-i face să cumpere anumite produse.

Actori[modificare | modificare sursă]

  • Udo Kier și Jeremy Sisto - interpretează împreună vocea robotică a lui Adam

Producția[modificare | modificare sursă]

Paranoia 1.0 este o co-producție internațională, și a fost filmat în întregime în București, România. A avut premiera la competiția din 2004 a Festivalului de film Sundance din Utah unde a participat sub titlul său original (One Point O).

Codul de programare care apare în film este din Viralator 0.9.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]