Pancio Paskov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pancio Paskov
Născut(ă) (29 de ani)
ȚarăBulgaria Bulgaria
Armăsabie
Mânădreptaci
Antrenor naționalIvailo Vodenov
ClubSvecinikov
Clasamentul FIEcurent

Pancio Paskov (în bulgară Панчо Пасков, transliterat Pancho Paskov în engleză; n. 9 mai 1994) este un scrimer bulgar specializat pe sabie.

Carieră[modificare | modificare sursă]

S-a format la clubul „Svecinikov” și la Academia „Vasil Etropolski” din Sofia. În sezonul 2011-2012 a fost laureat cu argint la Campionatul Mediteranean de la Poreč.[1]. În anul următor, la vârsta de 17 ani, a ajuns tabloul final de 64 la etapa de Cupa Mondiala de la Plovdiv.

În 2015 a trebuit să abandoneze pregătirea olimpică luni întregi după ce s-a rănit la genunchi. A fost limitat și de ce nu a putut să participe la competiții de Cupa Mondială, fiind susținut numai de federația sa și de banii proprii.[2] Totuși, în luna aprilie 2016 s-a clasat printre cei patru mai bine clasați la turneul preolimpic de la Praga, calificându-se la Jocurile Olimpice din 2016. Astfel va fi primul scrimer olimpic bulgar din ediția din 1988 de la Seul.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Пасков на „Аспарухов меч" след успех в Пореч” (în bulgară). Viasport.  Text "4 februarie 2012" ignorat (ajutor)
  2. ^ Bojidar Kărtunov (). „Българската фехтовка очаква успехи след спечелената квота за игрите в Рио”. Dnevnik (în bulgară). 
  3. ^ „Панчо Пасков: Сам финансирах подготовката си” (în bulgară). Radio Bulgaria. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]