Sari la conținut

Panait Istrati

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Format:Serie literatura

Fișier:Panait istrati.jpg
Panait Istrati

Panait Istrati (n. 10 august 1884 Brăila — d. 16 aprilie 1935, Bucureşti, cu numele la naştere Gherasim Istrati[1]) a fost un scriitor român de limbă română şi franceză.

Date biografice

Născut în Brăila, ca fiu nelegitim al unei spălătorese, Joiţa Istrate şi al unui contrabandist grec.

A copilărit în Baldovineşti, a terminat şase ani de şcoală primară, doi fiind nevoit să-i repete. Ca şi Maxim Gorki, scriitorul rus şi apoi sovietic cu care a fost comparat adesea, şi-a câştigat existenţa ca ucenic al unui cârciumar, al unui brutar şi al unui vânzător ambulant. În acest timp a citit cu aviditate tot ce i-a căzut în mână. Hoinărelile l-au purtat prin diferite oraşe: Bucureşti, Constantinopol, Cairo, Napoli, Paris şi Zürich.

Primele încercări literare datează din 1907, cu preponderenţă făcând publicistică în presa muncitorească din România, debutul fiindu-i articolul Hotel Regina în revista România muncitoare. Între 1910-1912 îşi publică, în aceeaşi revistă, primele povestiri: Mântuitorul, Calul lui Bălan, Familia noastră, 1 Mai. Colaborează şi la alte ziare: Viaţa socială, Dimineaţa, Adevărul etc. Se apropie de cercurile socialiste.

Trăind în sărăcie, bolnav şi singur, a încercat să se sinucidă in 1921 pe când se ducea la Nisa, dar a fost salvat. I-a scris o scrisoare lui Romain Rolland, scriitor foarte influent în acea epocă; acesta i-a răspuns imediat şi povestirea Chira Chiralina a fost publicată în 1923, cu o prefaţă semnată chiar de Rolland. A publicat romanele: (Ciulinii Bărăganului), Les récits d'Adrien Zograffi (Povestile lui Adrian Zograffi).

În 1927 a vizitat Moscova şi Kiev (şi a asistat chiar la filmarea unui film despre călătoria sa acolo). În 1929 a călătorit din nou în Rusia sovietică şi a scris cartea Vers l'autre flamme. (tradusă în limba engleza sub titlul The Confession of a Loser). Antologia respectivă Vers l'autre flamme cuprinde nu doar textul Confesiunii unui învins a lui Istrati, ci şi alte scrieri căci Victor Serge este, de pildă, un alt autor. După ce a publicat cartea, prietenii săi comunişti l-au considerat fascist.

În 1930 se reîntoarce definitiv în ţară. Aici publică în 1933 eseul L’homme qui n’adhère a rien, în care se conturează atitudinea sa în privinţa independenţei. Chintesenţa acestui eseu îi atrage vehemente contestări.

A fost tratat de T.B.C. în Franţa la Nisa şi apoi a revenit la Bucureşti. Izolat, singur şi demoralizat, a murit la sanatoriul Filaret.

Prozele şi romanele sale descriu lumea proletariatului, pe care a avut ocazia să o cunoască de aproape, şi mirificele ţinuturi ale Brăilei natale, Delta Dunării, un amestec de rase şi religii, şi oraşele din Europa prin care a trecut de-a lungul vieţii, în căutarea fericirii. Opera lui Panait Istrati, scrisă în limba franceză a fost tradusă în peste 30 de limbi.

Bibliografie selectivă

  • Celălalt Istrati, autor: Mircea Iorgulescu, editura: Polirom, 2004, ediţia întâi, Spre alt Istrati, (1984), .

Cicluri autobiografice:

  • Povestirile lui Adrian Zografi
  • Viaţa lui Adrian Zografi din care de remarcat povestirile:
    • Chira Chiralina (1924)
    • Moş Anghel (1924)
    • Codin (1925)
    • Prezentarea haiducilor (1925)
    • Domniţa de Snagov (1926)
    • Mihail (1927)
    • Ciulinii Bărăganului (1928)
    • Casa Thüringer (1933)
    • Biroul de plasare (1933)
    • Răsarit de soare (1934)

Postum:

Ecranizări

Note

  1. ^ Gherasim, după numele tatălui său, Gherasim Valsamis, grec chefalonit, contrabandist de profesie.

Vezi şi

Legături externe

Wikisursă
Wikisursă
La Wikisursă există texte originale legate de Panait Istrati
Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Panait Istrati.