Palatul Ministerului Lucrărilor Publice

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Palatul Primăriei Capitalei)
Sari la navigare Sari la căutare
Palatul Ministerului Lucrărilor Publice
47, Bulevardul Regina Elisabeta, Bucharest (Romania).jpg
Poziționare
Coordonate44°26′03″N 26°05′35″E / 44.43427°N 26.09317°E
LocalitateBucurești
Țara România
AdresaBd. Elisabeta 47 sector 5
Edificare
ArhitectPetre Antonescu
Stil artisticNeoromânesc
Data începerii construcției1906
Data finalizării1910
BeneficiarStatul român
Clasificare
Cod LMIB-II-m-A-18688

Palatul Ministerului Lucrărilor Publice este o clădire din București, construită între anii 1906-1910, în stil tradițional, neoromânesc, după planurile arhitectului Petre Antonescu, pe terenul viran situat vizavi de Grădina Cișmigiului, numit “Maidanul lui Duca”.

Construcția a fost realizată de Elie Radu, care a făcut fundația cu un radier general din beton armat de 1m grosime și a realizat planșee de beton armat[1].

Palatul Ministerului Lucrărilor Publice pe o carte poştală datată 1913

În 1910, la inaugurarea Palatului Ministerului Lucrărilor Publice, Monetăria Națională, a bătut o medalie comemorativă[2], având pe o față profilul regelui Carol I al României, iar pe cealaltă silueta clădirii[3].

În 1910 în clădire a fost instalat Ministerul Lucrărilor Publice[4].

În timpul ocupației germane din 1916-1918, Palatul Ministerului Lucrărilor Publice a fost rechiziționat și transformat în Comandatura Generală Germană[4].

După Primul Război Mondial, titulatura instituției găzduite în clădire a devenit Ministerul Lucrărilor Publice și al Comunicațiilor[4].

Clădirea a adăpostit Ministerul Lucrărilor Publice și al Comunicațiilor până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când edificiul, avariat în urma bombardamentelor, a fost reconstruit și lărgit tot sub îndrumarea lui Petre Antonescu[5].

După ce în 1948 Petre Antonescu a renovat clădirea și i-a adăugat încă un etaj, în clădire s-a instalat Primăria Generală[4], devenită în următorii ani Sfatul Popular al Capitalei. Până în 2010 clădirea a găzduit sediul Primăriei Municipiului București. Din 2011 a fost începută renovarea clădirii, motiv pentru care instituția primăriei s-a mutat, provizoriu, într-o clădire pe Splaiul Independenței și a plătit o chirie 300 de mii de euro pe lună, însumând peste 20 de milioane de euro în cei șase ani cât a durat renovarea. În decembrie 2016, primăria a revenit în vechiul sediu, a cărui renovare a costat 28 de milioane de euro.[6] În cadrul lucrărilor de consolidare s-a utilizat o metodă de excepție, de izolare antiseismică a bazei clădirii, care constă în decuplarea structurii de vibrațiile terenului și introducerea izolatorilor antiseismici, aceeași metodă fiind utilizată și la consolidarea Arcului de Triumf din București.[7]

Monument istoric[modificare | modificare sursă]

Fostul Palat al Ministerului Lucrărilor Publice este înscris în Lista monumentelor istorice 2004, Municipiul București, la Nr. crt. 969, Cod LMI 2004: B-II-m-A-18688, cu denumirea actuală de Palatul administrativ al Municipiului București[8].

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Palatul Ministerului Lucrărilor Publice