Palas

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Nu confundați cu Ansamblul Urbanistic Palas.

Palas este un cartier din Constanța, situat în partea de vest a orașului, vecin cu cartierele Berechet, Medeea și Zona Industrială. Pe deasupra acestui cartier trece Podul de la IPMC.

Transportul în zona Palas este asigurat de RATC, prin liniile 48 (Poarta 2 Port - CFR Palas), 48B (CFR Palas - Gară), 101 (Gară - Depou - SA Palas) și 101C (C.E.T. - Gară - Centru) și de GMS, prin linia de maxi-taxi 310 (Sat Vacanță - Palas).

Cartierul beneficiază de prezența unei mici gări de călători, CFR Palas, a unui cimitir - Constantin Predescu, a Parohiei Sf.Ap. Andrei - ce se află sub oblăduirea Arhiepiscopiei Tomisului (datează din 1920 când a fost donată o parte dintr-o casă CFR), a Grupului Școlar Agricol Palas Constanța, denumit de curând Colegiul Tehnic Pontica Constanța, situat pe Bulevardul I.C.Brătianu, și a Liceului C.F.R. Constanța, înființat în 1919, sub numele de Școala de Ucenici CFR. Între 1958-1966 acest liceu și-a încetat activitatea, dar în 1966 a fost dat din nou în folosință, sub numele de Școala Profesională CFR, iar în 1974 a primit numele de Școala de Arte și Meserii CFR. Din 2004, Școala de Arte și Meserii CFR a primit numele de Grup Școlar Gheorghe Duca Constanța, în memoria inginerului român Gheorghe Duca, tatăl fostului prim-ministru Ion Gheorghe Duca. Grupul Școlar Gheorghe Duca este situat pe Strada Vifor Haiducul. Cartierul Palas beneficiază și de prezența a două școli, Școala 31 și Școala 20 - Marin Sorescu. Tot în cartierul Palas se găsește și Muzeul Oii, imediat după Colegiul Tehnic Pontica. Se impune, prin prezență, și clădirea principală a Jandarmeriei Române, care se învecinează cu unul din sediile SMURD Constanta, iar în spatele acestora, Secția IV de Poliție. Cartierul mai beneficiază și de prezența Mall-ului Gima (în prezent închis), Fabrica de Papetărie Dacris, o minifabrică de detergenți și una de producere a sacilor (toate în fostul sediu al IPMC-ului). În iarna 2008 - 2009, a fost ridicată (cu ajutorul Primarului Radu Ștefan Mazăre) prima microcentrală ce oferă beneficiarilor apă caldă și căldură (iarna) în mod continuu, iar recent s-au deschis o Farmacie (2008) și două Cabinete Medicale Individuale (2010).

Este un cartier liniștit, cu oameni primitori, în ciuda reputației nefavorabile și nefondate datorate prezenței rromilor în acest cartier. Toate străzile sunt iluminate și asfaltate conform programului de reabilitare și asfaltare a tuturor străzilor din oraș încă din 2007. Cartierul Palas este un cartier modern ce dispune de toate necesitatile unei vieti bune și foarte bune.

Axul principal al cartierului este Bd. I.C.Brătianu, numit Bd. Filimon Sârbu între 1948 - 1990 de-a lungul căruia întalnim 3 benzinării.

Cartierul Palas marchează totodată și sfârșitul orașului Constanța, deoarece aici începe drumul național ce duce spre Valu lui Traian și Murfatlar.

În anii 1980, oborul se mutase din cartierul Obor și se hotărâse că va fi ținut în Palas. Aici a fost ținut de altfel până la sfârșitul anilor 1990.

Note[modificare | modificare sursă]