Paisie Olaru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Mormântul lui Paisie Olaru din cimitirul Mănăstirii Sihăstria.

Paisie Olaru (n. 20 iunie 1897, satul Stroiești, comuna Lunca, județul Botoșani - d. 18 octombrie 1990, Mănăstirea Sihăstria) a fost un mare duhovnic ortodox român.

Ieroschimonahul Paisie Olaru s-a născut la 20 iunie 1897, în satul Stroiești, comuna Lunca - Botoșani, într-o familie cu cinci copii, fiind cel mai mic la părinți. Tatăl sau, Ioan, era pădurar, iar mama sa, Ecaterina, casnică. Din botez a primit numele de Petru.

În anul 1921 a intrat în viața monahală la Schitul Cozancea din apropiere, luând la călugărie numele de Paisie. In anul 1943 a fost hirotonit diacon, iar in anul l947, preot, fiind pentru puțin timp egumen la schitul de metanie.

Ieroschimonahul Paisie Olaru

În toamna aceluiași an, se retrage la Mănăstirea Sihăstria, devenind duhovnic al întregii obști, până la sfârșitul vieții sale. Între anii 1972 - l985 s-a nevoit ca sihastru la Schitul Sihla, iar în ultimii cinci ani a locuit în chilia sa de la Sihastria, fiind bolnav, până s-a mutat la Domnul, lăsând moștenire ucenicilor săi pilda vietii sale de adevărat monah și părinte duhovnicesc.

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]