Mănăstirea Sihăstria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Mănăstirea Sihăstria
Mănăstirea Sihăstria.jpg
Catedrala "Sf. Theodora de la Sihla"
Informații generale
Confesiuneortodoxă
HramNașterea Maicii Domnului, 8 septembrie
Tipcălugări
ȚaraRomânia
LocalitatePipirig, județul Neamț
CtitorGhedeon al Romanului
Istoric
Data începerii  Modificați la Wikidata
Sfințire1655
Localizare
Prezență online
sihastria.mmb.ro
Pentru alte sensuri, vedeți Mănăstirea Sihăstria (dezambiguizare).

Mănăstirea Sihăstria este o mănăstire ortodoxă de călugări, cu hramul Nașterea Maicii Domnului, situată în partea de nord a județului Neamț, la 22 km de orașul Târgu Neamț, pe șoseaua ce duce spre Pipirig-Vatra Dornei.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prima ctitorire a avut loc în anul 1655 de către sihastrul Atanasie împreună cu șapte ucenici de-ai săi. Vremurile grele care au urmat au dus la ruinarea bisericii și de aceea, în 1734, episcopul Ghedeon al Romanului a ridicat o nouă biserică, din piatră, pe locul celei vechi. Edificiul este construit în stil clasic moldovenesc.

Istoria zbuciumată a acestor locuri a influențat și dezvoltarea mănăstirii, care a avut mult de suferit în decursul vremurilor. După distrugerile din anul 1821, când a fost incendiată de turci, a fost refăcută în 1824, cu sprijinul mitropolitului Veniamin Costachi. Mănăstirea a atras vizitatori din toată România ce veneau la părintele arhimandrit Cleopa, care a fost unul dintre cei mai apreciați preoți la acea vreme. El a murit în anul 1998, în urma să rămânând 16 volume de învățături într-o colecție intitulată Ne vorbește părintele Cleopa. La mănăstirea Sihăstria se vizitează cimitirul mănăstirii, și schitul Sfântul Cleopa. Vizitatorii pot rămâne peste noapte în sala de dormit, iar masa o pot servi din sala meselor. Cei care doresc se pot spovedi la un preot din apropierea clopotniței.

Fotogalerie[modificare | modificare sursă]

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Mînăstirea Sihăstria, Ioanichie Bălan, Editura Editată de Mitropolia Moldovei și Sucevei, 1986

Josanu Vitalie, Asavoaie Costica, Nita Cosmin, Gramada Ion, Rezultate preliminare ale cercetarilor arheologice de la Manastirea Sihastria, in Buletin informativ al Simpozionului Național ”Rolul Mănăstirii Secu în viața religioasă a Țării Moldovei, Piatra Neamt, 2019

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Video