PCI

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

PCI-ul convențional (PCI este un acronim provenind de la Peripheral Component Interconnect), o parte din standardul PCI Local Bus, este o magistrală pentru atașarea dispozitivelor hardware dintr-un calculator. Aceste dispozitive pot lua fie forma de circuit integrat montat pe placa în sine, numit dispozitiv planar în specificația PCI, fie un card de expansiune care se montează într-un slot. PCI Local Bus a fost implementat mai întâi în PC-urile compatibile IBM, unde a înlocuit combinația de ISA plus un VESA Local Bus, la configurare. Acesta a fost ulterior adoptat și pentru alte tipuri de calculatoare. PCI este înlocuit mai recent cu PCI-X și PCI Express, dar la nivelul anului 2011 majoritatea plăcilor de bază sunt încă prevăzute cu unul sau mai multe sloturi PCI, care sunt suficiente pentru numeroase întrebuințări.

Specificația PCI acoperă dimensiunea fizică (inclusiv de dimensiuni și spațiere de la placa de circuit la marginea contactelor electrice), caracteristici electrice, distribuție și protocoalele. Specificațiile pot fi cumparate de la PCI Grupul interes special (PCI-SIG). Carduri PCI utilizate Tipic la pc-uri includ: cardurile de rețea, plăci de sunet, modemuri, porturi suplimentare cum ar fi USB sau serial, tuner TV carduri și disc controlere. Plăcile video PCI înlocuiesc AIS și carduri VESA, până când creșterea cerințelor de lărgime de bandă depășea capacitățile PCI; interfața preferată pentru plăci video a devenit AGP, și apoi PCI Express. Plăci video PCI rămân disponibile pentru utilizarea cu pc-uri vechi fără sloturi AGP sau PCI Express.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Munca pe PCI începu la Arhitectura Intel Laboratorul de Dezvoltare în circa 1990. O echipă de ingineri Intel (compusă în principal din ingineri ADL) definite de arhitectură și a dezvoltat o dovadă de conceptul chipset și platforma (Saturn) parteneriatul cu echipele de compania sisteme PC desktop și produse core logic organizatiilor. Arhitectura PCI original echipa incluse, printre altele, Dave Carson, Norma Rasmussen, Brad Hosler, Ed Solari, Bruce Tineri, Gary Solomon, Ali Oztaskin, Tom Sakoda, Bogat Haslam, Jeff Rabe, și Steve Fischer.

PCI (Peripheral Component Interconnect) a fost imediat pus la utilizarea în servere, înlocuirea MCA, EISA ca server magistrală de extensie de alegere. În pc-uri mainstream, PCI era mai lent pentru a înlocui VESA Local Bus (VLB), și nu avea semnificative pătrunderea pe piață până la sfârșitul lui 1994 în a doua generație de pc-uri Pentium. Prin 1996 era VLB toate dar disparute, iar producătorii au adoptat calculatoare chiar pentru PCI 486. EISA continuă să fie folosită împreună cu PCI prin 2000. Apple Computer adopta PCI pentru calculatoarele profesionale Power Macintosh în mijlocul anului 1995.

Mai târziu revizuiri ale PCI adauga noi caracteristici și îmbunătățiri ale performanței, inclusiv a standardului 66 MHz 3.3 V și 133 MHz PCI-X, și adaptarea de semnalizare PCI pentru alte factorii de formă. Ambele PCI-X 1.0b și PCI-X 2.0 sunt compatibil cu unele standarde PCI. PCI-SIG introduse serial PCI Express în 2004 iar în același timp au redenumit PCI în PCI convenționale. De atunci, producătorii de plăci au inclus progresiv mai puține sloturi PCI convenționale în favoarea noului standard. Specificații hardware convenționale Aceste specificații reprezintă cele mai comune versiuni PCI utilizate în pc-uri normale:

  • transferuri de 33 MHz cu ceas sincron rată maximă de transfer de 133 MB/s (133 mb pe secundă) pentru lățime 32-bit (33,33 MHz x 32 biți ÷ 8 biți/byte = 133 MB/s)
  • 32-Bit lățime bus
  • 32 sau 64 de biți spațiu pentru adrese de memorie (4 gb sau 16 exabyte)
  • 32-Bit I/O spațiu port
  • 256-Byte (per dispozitiv) spațiu de configurare
  • 5-volt semnalare


De asemenea, specificațiile PCI oferă opțiuni pentru semnalizare de 3,3 V, lățime bus 64-bit, și clocking de 66 MHz, dar acestea nu sunt des întâlnite în afară de PCI-X pe plăci de bază server.

Mini PCI[modificare | modificare sursă]

Mini PCI s-a adăugat la versiunea PCI 2.2 pentru utilizare în laptop-uri; folosește un 32-bit, 33 MHz bus cu legături alimentate (3,3 V ; 5 V limitat la 100 mA) și suport pentru bus mastering și DMA. Mărimea standard pentru Mini carduri PCI este de aproximativ un sfert din dimensiunea variantei echivalente. Multe dispozitive Mini PCI au fost dezvoltate precum Wi-Fi , Fast Ethernet, Bluetooth, modemuri (adesea Winmodems), plăci de sunet, acceleratoare criptografice, controlerele SCSI, IDE-ATA, SATA. Cardurile Mini-PCI pot fi utilizate cu hardware echipat pentru PCI obișnuite, cu ajutorul convertoarelor Mini PCI-la-PCI. Mini PCI a fost înlocuit cu PCI Express Mini Card care este mai îngustă.