Auxențiu Vărzărescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Oxendius Vărzărescu)
Jump to navigation Jump to search
Auxențiu Vărzărescu
Date personale
Născut1655 Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Romano-Catolică Modificați la Wikidata

Auxențiu Vărzărescu (ortografiat în latină Oxendius Verzerescul, în armeană Օշենտիոս Վըրզարեան - Oșendios Vărzarean, în maghiară Verzár Oxendius) (n. 1655, Botoșani — d. 10 martie 1715, Viena) a fost primul episcop catolic de rit armean de Gherla.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Auxențiu Vărzărescu s-a născut în anul 1655 în orașul Botoșani. A fost preot armean apostolic, venind la Bistrița împreună cu armenii din Moldova.

Pe la 1670 a fost la Roma, unde a și studiat și a fost numit episcop al armenilor din Ardeal. Între 1672 și 1686 a întreprins unirea bisericească cu Roma a armenilor din Ardeal. În anul 1687 a fost hirotonit (consacrat) întru episcopat de către episcopul armeano-catolic din Liov.

Cu aurul armenilor ardeleni a plecat la Viena, pentru a cumpăra un teritoriu pe care să se poată stabili armenii, pentru a-și construi un oraș. Astfel a luat naștere orașul Gherla, unde Auxențiu a păstorit timp de aproape doisprezece ani.

În 1712 merge la Viena, unde a murit la 10 martie 1715.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Bálint Kovács - "Über Rom nach Siebenbürgen", în "Zeitschrift für Siebenbürgische Landeskunde" , nr. 1/2006, p. 44-50;
  • Ernst Christoph Suttner - "Armenii și episcopia de Gherla", în "Studia Universitatis Babeș-Bolyai. Theologia Catholica", an XLIX, 2004, p. 7-28;
  • Ernst Christoph Suttner - "Armenii din Polonia și Ungaria în secolul a XVII-lea în concomitentă comuniune cu Biserica Romei și Biserica Patriarhală Armeană", în "Studia Universitatis Babeș-Bolyai. Theologia Catholica", nr. 3/2008, p. 101-110.