Auxențiu Vărzărescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Auxențiu Vărzărescu
Date personale
Născut1655 Modificați la Wikidata
Botoșani, Moldova Modificați la Wikidata
Decedat (60 de ani) Modificați la Wikidata
Viena, Imperiul Habsburgic Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațieepiscop Modificați la Wikidata

Auxențiu Vărzărescu (ortografiat în latină Oxendius Verzellescus, în armeană Օշենտիոս Վըրզարեան - Oshendios Varzaryan, în maghiară Verzár Oxendius) (n. 1655, Botoșani — d. 10 martie 1715, Viena) a fost primul episcop catolic de rit armean de Gherla.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Auxențiu Vărzărescu s-a născut în anul 1655 în orașul Botoșani. A fost preot armean apostolic, venind la Bistrița împreună cu armenii din Moldova.

Pe la 1670 a fost la Roma, unde a și studiat și a fost numit episcop al armenilor din Ardeal. Între 1672 și 1686 a întreprins unirea bisericească cu Roma a armenilor din Ardeal. În anul 1687 a fost hirotonit (consacrat) întru episcopat de către episcopul armeano-catolic din Liov.

Cu aurul armenilor ardeleni a plecat la Viena, pentru a cumpăra un teritoriu pe care să se poată stabili armenii, pentru a-și construi un oraș. Astfel a luat naștere orașul Gherla, unde Auxențiu a păstorit timp de aproape doisprezece ani.

În 1712 merge la Viena, unde a murit la 10 martie 1715.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Bálint Kovács - "Über Rom nach Siebenbürgen", în "Zeitschrift für Siebenbürgische Landeskunde" , nr. 1/2006, p. 44-50;
  • Ernst Christoph Suttner - "Armenii și episcopia de Gherla", în "Studia Universitatis Babeș-Bolyai. Theologia Catholica", an XLIX, 2004, p. 7-28;
  • Ernst Christoph Suttner - "Armenii din Polonia și Ungaria în secolul a XVII-lea în concomitentă comuniune cu Biserica Romei și Biserica Patriarhală Armeană", în "Studia Universitatis Babeș-Bolyai. Theologia Catholica", nr. 3/2008, p. 101-110.