Acest articol este semiprotejat pentru a opri vandalismul.

Optimizare pentru motoare de căutare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Optimizare pentru motoare de căutare sau Search Engine Optimization (SEO), este un proces de perfecționare (favorizare) a vizibilității site-urilor web sau paginilor web în cadrul ordonării rezultatelor căutării în lista făcută de motorul de căutare. SEO este o subcategorie a marketing-ului online SEM, practică apărută în anul 1990, odată cu apariția primelor site-uri pe Internet, și care reprezintă totalitatea tehnicilor prin care un site web este adus la o formă în care este propulsat mai sus în lista de rezultate date de un motor de căutare pentru diverse cuvinte-cheie, astfel mărindu-se traficul calitativ al site-ului și experiența oferită utilizatorilor. Această „industrie” relativ nouă implică un set de operații efectuate de echipa de promovare în sensul creșterii pozițiilor unui site web în lista de rezultate ale căutărilor, pentru anumite cuvinte sau expresii cheie, interesante și relevante din punctul de vedere al afacerii respective.

SEO și marketing

La începuturile Internetului, motoarele de căutare afișau în urma unei căutari, pagini în a căror descriere se află cuvântul de căutare. Deoarece webmaster-ii (proprietarii de site-uri) au făcut abuz de acest factor, motoarele de căutare au alcătuit algoritmi mult mai complecși, care includ:

 • Textul cuprins între etichetele <title> și </title>
 • Nume de domeniu
 • Elementele HTML
 • Etichetele HTML
 • Frecvența unui cuvânt cheie, atât în pagină cât și global
 • Sinonime ale cuvântului cheie
 • Atributele ALT pentru imagini
 • Titlul link-urilor
 • Numărul total de hyperlink-uri de la și spre o pagină
 • Calitatea site-urilor de la care pleacă link-uri spre o pagină
 • Vechimea unui site

În sens larg, SEO reprezintă o componentă a Marketing-ului prin faptul că necesită înțelegerea modului în care funcționează algoritmii de căutare și ce ar căuta vizitatorii, pentru a stabili o corespondență cu site-urile care oferă ceea ce aceștia caută. Anumite tehnici SEO pot implica optimizarea codării unui site, fără a face modificări vizibile pentru vizitatori, precum ierarhizarea structurii site-ului, evitarea sau rezolvarea unor probleme care ar putea împiedica motoarele de căutare să indexeze complet site-ul. Alte eforturi mai vizibile ar fi includerea de conținut unic care este ușor indexat și extras de pe site-uri web.

Termenul SEO poate să se refere și la "Optimizatori pentru Motoare de Căutare", un termen adoptat de industria consultanților care se ocupă de optimizarea site-urilor în numele clienților precum și de angajații proprietarilor de site-uri care pot lucra SEO în interiorul firmei.

Consultanții SEO propun adesea SEO ca un serviciu singular, făcând parte dintr-o campanie mai mare de marketing. Deoarece un proces de optimizare eficient poate cere schimbări în codul sursă al site-ului, este recomandat să fie inclus în dezvoltarea inițială și design-ul site-ului pentru a ajunge să fie "Search Engine Friendly". Termenul de "Search Engine Friendly" ( "Prietenos Motoarelor de Căutare") este folosit pentru a descrie design-ul, meniurile, sistemul de management al conținutului și al coșului de produse care poate fi optimizat ușor și eficient.

Se spune că Google are peste 300 de factori în componența algoritmului de afișare a rezultatelor, ceea ce a creat numeroase polemici legate de tacticile folosite pentru SEO, în rândul webmaster-ilor. Iar într-un sondaj de opinie, peste 120 de experți în SEO au oferit opinii despre importanța a peste 80 de factori de ranking.

Istoria SEO

Webmaster-ii și furnizorii de conținut au început să optimizeze situri pentru motoarele de căutare începand de la mijlocul anilor 1990, cand primele motoare de căutare catalogau rețeaua Web timpurie.

Inițial tot ce trebuia făcut de webmasteri era să adauge pagina, sau URL, la diferitele motoare de căutare, care trimiteau un "paianjen" (en: "spider") pentru a "se târî" (en: "crawl") prin pagină, extrage legaturi către alte pagini și să returneze informațiile de pe o pagină pentru a fi indexate. Procesul presupune copierea paginii de către paianjeni și stocarea pe propriile servere, unde un al doilea program, numit "indexator " (en: "indexer"), extrage diferite informații despre pagină, precum cuvintele conținute și locul lor în pagină, precum și orice ponderi pentru cuvinte specifice, dar și legaturile către alte pagini, care sunt adăugate printr-o manieră de programare care le face adecvate pentru târâre la o dată ulterioară.

Proprietarii de situri au început să recunoască valoarea clasificării superioare și a vizibilității, creând o oportunitate pentru practicanții SEO "white hat" (pălărie albă) și "black hat" (pălărie neagră).

Printre "White hat" se numără acele companii care folosesc tehnici considerate "legale" pentru promovarea site-urilor în cadrul motoarelor de căutare. În mare parte, acestea se bazează pe optimizări aduse structurii paginilor conținute în cadrul site-ului pentru a fi corect interpretate și evaluate de algoritmii de atribuire a rangurilor folosite de motoarele de căutare.

Un număr mare de bloguri și de forumuri de discuții au apărut, inclusiv în limba româna, care oferă creatorilor de site-uri îndrumări și sfaturi referitoare la cum trebuie construite paginile web pentru a fi optimizate din punct de vedere al motoarelor de căutare.

Cea mai devreme folosire a frazei "search engine optimization" a fost într-un mesaj spam postat pe Usenet pe data de 26 iunie 1997.

Cele mai utilizate motoare de căutare

Conform statisticilor disponibile pentru perioada mai 2019 - mai 2020, Google este lider detașat pe piața motoarelor de căutare, atât la nivel global, cât și în România.

Cele mai utilizate motoare de căutare la nivel global, în intervalul amintit, sunt următoarele:

 • Google – 92,06 %
 • Bing – 2,61 %
 • Yahoo! – 1,79 %
 • Baidu – 1,16 %
 • YANDEX – 0,56 %
 • YANDEX RU – 0,52 %

În România, cele mai utilizate motoare de căutare, în intervalul amintit, sunt următoarele:

 • Google – 98,09 %
 • Bing – 0,92 %
 • Yahoo! – 0,77 %
 • DuckDuckGo – 0,11 %
 • Ecosia – 0,03 %
 • YANDEX RU – 0,02 %

Etapele principale pentru optimizarea în motoarele de căutare - SEO:

Fiecare campanie de optimizare SEO este unică si adaptată fiecărei pagini web in parte.

1. Analiza și întocmirea unei strategii SEO:

În cadrul acestei etape specialiștii efectuează cercetările necesare întocmirii strategiei SEO prin utilizarea unor unelte specifice pentru căutarea și identificarea celor mai reprezentative cuvinte cheie pentru compania dvs. și realizeaza un studiu de piață asupra concurenței și strategiei acestora.

2. Examinarea profesională a site-ului:

Site-ul va fi analizat pentru examinarea structurii și conținutului, prin diferite instrumente specializate, care pot identifica diferite erori sau probleme atât de programare cât și de structură a site-ului; urmatorul pas urmând a fi rezolvarea acestor probleme de către echipa de specialiști.

În ceea ce privește examinarea conținutului se urmărește: acuratețea, originalitatea, utilitatea, structurarea în pagini, factori care pot influența în mod favorabil/nefavorabil procesul de optimizare SEO.

De asemenea, se oferă suport pentru înțelegerea modului în care trebuie realizat conținutul pentru ca ulterior acesta să reprezinte un punct forte.

3. Implementarea propriu-zisă a strategiei SEO:

La baza unei strategii SEO de succes stă realizarea corectă a campaniei de Link Building, care constă în direcționarea a cât mai multor link-uri către site-ul dvs, aducând o serie de beneficii acestuia. Pentru întocmirea de Link Building corect, natural și legal sunt necesare idei practice și strategii de promovare a site-ului.

Calitatea conținutului din site-ul dvs., în special utilitatea conținutului va avea impact direct asupra vizitatorilor, din acest punct se va forma o piramidă, în vârful căreia va fi poziționată compania dvs, apoi vizitatorii mulțumiți de resursele oferite de site-ul dvs. se vor transforma în clienți multumiți, care la rândul lor vor aduce noi clienți, contribuind astfel prin recomandări la promovarea afacerii dvs.

4. Generare rapoarte și statistici:

În urma aplicării strategiei SEO se va putea observa efectul acesteia din punct de vedere al traficiului și a creșterii poziției din rezultatele motoarelor de căutare prin rapoartele și statisticile generate lunar clienților noștri; avantajul rapoartelor lunare – punere în evidența a creșterii graduale de la o lună la alta sau imbunătățirile necesare ce trebuiesc adoptate pentru creșterea eficienței optimizării.

În munca de optimizare toate eforturile sunt îndreptate înspre plasarea site-ului dvs. între primele rezultate ale motoarelor de căutare, ceea ce va conduce la un numar mai mare de vizitatori pe site-ului dvs și în continuare la un numar mai mare de clienți. Statisticile în acest domeniu estimeaza că 99% dintre vizitatori vor accesa prima pagina a rezultatelor specific căutate în timp ce 97% dintre vizitatori vor accesa doar primele 3 rezultate, considerându-le suficiente pentru a-și crea viziunea clară asupra pieței de interes.

Metode "Black hat"

În timp, datorită dorinței proprietarilor de site-uri de a-și vedea paginile create cât mai bine pozitionate în motoarele de căutare,au apărut metode de optimizare mai puțin legale. Aceste metode, numite și "Black hat SEO", se referă la tehnici prin care motorul de căutare "vede" un conținut iar vizitatorii alt conținut (aka cloaking). Motoarele de căutare penalizează și/sau elimină din indexul lor aceste site-uri sau pagini. Printre cei care au încercat aceste tehnici, se numară site-uri ale unor companii cu renume ca BMW sau Ricoh, ambele de provenienta germana.

Printre metode se numără și spamul pe site-uri de comunitate care au un număr mare de vizitatori. Printre acestea se numără YouTube sau MySpace. Această abordare constă in publicarea de material referitor la un subiect care să atragă vizitatori (indiferent de relevanța acestuia) și includerea unui link către site-ul care se dorește să fie astfel promovat în ideea ca acesta va fi urmat de vizitatorii curioși. Pe lânga vizitatori, care reprezintă in sine trafic adus site-ului, alte site-uri care reproduc conținut vor prelua și acest link, răspândindu-l, creând mai multe referințe externe site-ului original si astfel crescându-i ratingul in cadrul motoarelor de căutare.

Pe 24 aprilie 2012, Google a lansat prima versiune a algoritmului Penguin, care detectează site-urile care utilizează tehnici de spam de tip black hat. Cea mai recentă actualizare a algoritmului Google Penguin a fost anunțată în mod oficial în data de 4 octombrie 2013.

Actualizarea de algoritm vizează tehnici de manipulare in paginile de rezultate ale motoarelor de căutare, precum:

- Spam pe forumuri : linkuri cu texte ancoră supra-optimizate

- Spam pe profilele de forum

- Bloguri care propun linkuri dofollow

- Linkuri din blogroll supra-optimizate sau care nu au nicio legătură cu blogul in cauză

- Directoare web spam

- Comentarii pe bloguri

- Anunțuri web cu linkuri supra-optimizate

- Cuvinte cheie ascunse în site

Sunt multe metode de a crește rankingul unui site și de a-ți creste poziția ocupată în căutarile pe google sau alte motoare de cautare. În principal sunt 2 tipuri de optimizari posibile - optimizari la nivel de cod si optimizari prin includerea in directoare si obtinerea de linkuri către site-ul tau. Modul în care este scrisă o pagina afectează foarte mult rankingul. O interfata web evoluată trebuie să sublinieze cuvintele cheie pe care dorește să le exploateze. Acest lucru se face folosind tag-urile <meta> sau tag-uri de genul <h1> , <h2> , <strong> . De asemenea, evitarea folosirii codului Flash și adăugarea unui fișier robots.txt permite o indexare eficienta a paginilor unui

Optimizarea se face pe termen lung

Legături prietenoase

O practică "White Hat" foarte populară și apreciată este cea a folosirii Friendly URLs. Aceasta practcă implică formatarea într-un mod inteligent a legăturilor unui site de la forma dinamică la o structură statică. Astfel, un site cu legături care prezintă o structură de forma http://www.example.com/index.php?

title=SEO&action=View poate să fie optimizat să folosească legături URL într-o formă mult mai îmbunătățită: http://www.example.com/vizualizare/SEO. Această soluție se poate implementa în majoritatea serverelor web populare. Pentru site-urile web găzduite pe servere Apache, se poate folosi extensia mod_rewrite și se poate configura din fișierul .htaccess. Mai multe detalii despre cum se poate folosi la potențialul maxim această extensie, puteți afla pe pagina oficială a documentației Apache.[1]

Iată un exemplu simplu de utilizare a extensiei mod_rewrite pe un server Apache folosind o configurare .htaccess:

RewriteEngine on

# Aceasta regulă spune serverului că http://www.exemplu.com/articole/web este index.php?cat=articole&sect=web
# Practic, serverul știe să transforme automat URL-ul prietenos într-un URL dinamic.
RewriteRule ^articole/web$ index.php?cat=articole&sect=web [QSA,L]

# Sau, pentru site-uri cu multe pagini, folosind expresii regulate: 
# ([a-z]+) va fi $1, iar ([0-9]+) va fi $2 - în ordine, de la stanga la dreapta
# Astfel, va fi link de forma: http://about-diet.com/index.php
RewriteRule ^articole/web/([a-z]+)-([0-9]+).html$ index.php?cat=articole&sect=web&pag=$2 [QSA,L]

Ce înseamnă SEO?

Conform acestui articol, SEO (Search Engine Optimization, Optimizare pentru motoarele de cautare) este o dezvoltare și promovare cuprinzătoare a unui site web pentru a ajunge pe primele poziții în rezultatele motoarelor de căutare (SERP) pentru căutările selectate, pentru a crește traficul și a genera conversii.

SEO a început odată cu apariția și dezvoltarea motoarelor de căutare – la mijlocul anilor 1990. În acel moment, motoarele de căutare selectau resursele conform unui principiu foarte simplu: țineau cont de cuvintele care erau în textul paginilor. SEO înainte de 1998 era un spam cheie. Primele rezultate ale căutării au inclus resurse de internet cu aproximativ următorul text: „Adidași de vânzare”. Rezultatele căutării au fost teribile. Topurile erau în mare parte spam.

Note