Operation Amsterdam

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Operațiunea Amsterdam
Operation Amsterdam
Afișul filmului
Afișul filmului
Titlu originarOperation Amsterdam
Genfilm de război
film de acțiune
RegizorMichael McCarthy
AutorJohn Eldridge, Jr.[*]  Modificați la Wikidata
ScenaristJohn Eldridge
Michael McCarthy
După o carte de non-ficțiune de:
David E Walker
ProducătorMaurice Cowan
DistribuitorRank Organisation (UK)
20th Century Fox (US)[1]
StudioMaurice Cowan Productions & Rank Organisation[1]
Director de imagineReginald Wyer
MontajArthur Stevens
MuzicaPhilip Green
DistribuțiePeter Finch
Eva Bartok
Tony Britton
Premiera12 ianuarie 1959 (UK)
6 iulie 1960 (US)[2]
Durata104 minute
ȚaraRegatul Unit
Filmat înPinewood Studios[*]  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiȚările de Jos  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românădublat sau [http://xn--titrri-l0a.ro/index.php?page=cautareavansata&z8=1&z5=0053140&subtitrare=Operation+Amsterdam+(1959)
Bugetmilioane $
Încasărimilioane $
Prezență online

Pagina Cinemagia

Operațiunea Amsterdam (titlu original: Operation Amsterdam) este un film britanic din 1959 regizat de Michael McCarthy. Este produs de Maurice Cowan, scenariul este realizat de John Eldridge și McCarthy și se bazează pe evenimente reale[3] așa cum au fost descrise în cartea Adventure in Diamonds de David E Walker. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Peter Finch, Eva Bartok și Tony Britton. Compozitorul Philip Green a realizat două piese originale pentru acest film: Pierement Waltz și Amsterdam Polka.[4]

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În mai 1940 are loc invazia germană a Țărilor de Jos, iar guvernul britanic decide să trimită o echipă la bordul navei HMS Walpole [5] pentru a asigura depozitele de diamant industrial înainte ca naziștii să pună mâna pe ele. Prin urmare, doi experți olandezi în diamante, Jan Smit (Peter Finch) și Walter Keyser (Alexander Knox), împreună cu ofițerul britanic de informații, maiorul Dillon (Tony Britton), sunt lăsați de către navă în largul coastelor olandeze. Ferindu-se de bombele germane, de soldați și de poliția olandeză suspicioasă, aceștia fac rost de un autoturism condus de Anna (Eva Bartok), pe care ei o salvează de la sinucidere. Cei patru călătoresc cu mașina spre Amsterdam.

Ei se întâlnesc cu tatăl Janei, în casa sa de afaceri cu diamante și acesta este de acord să încerce să convingă alți dealeri pentru a aduce diamantele mai târziu în acea zi pentru a fi transportate în Marea Britanie. Dar, deoarece multe diamante sunt stocate într-un seif bancar blocat care nu se va deschide decât peste 24 de ore, ei trebuie să recruteze un grup de experți în sabotaj pentru a-l sparge.

Cu poliția olandeză și colaboraționiști pe urmele lor, grupul reușește să spargă seiful și să recupereze diamantele. Cei trei scapă în timp ce ajutoarele lor armate din Olanda țin ocupate poliția și soldații. Ei merg cu mașina înapoi până la coastă, abia scăpând de bombardierele germane.

În timp ce cei trei se îmbarcă la bordul unui remorcher pentru a se întoarce pe HMS Walpole, Anna alege să rămână în Țările de Jos pentru a se alătura mișcării de rezistență aflată în curs de formare.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]