Onychophora

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Onychophora
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Subregn: Eumetazoa
Supraîncrengătură: Ecdysozoa
(neclasificat): Panarthropoda
Încrengătură: Onychophora
Grube, 1853
Familii

Peripatidae
Peripatopsidae

Onychophora este o încrengătură de animale terestre mici cu ~180 de specii. Aceste organisme segmentate[1] au ochi, antene, multiple perechi de picioare și glande mucoase.[2]

Cuprinde un grup mai restrâns, premergător artropodelor (70 specii). Corpul lor cu aspect vermoid neinelat are o segmentare superficială. La cap au o pereche de antene și o pereche de papile orale, în vârful cărora se deschid două glande mucigene. Gura are un aparat bucal format din 4 piese în formă de croșete mult curbate. Pe laturile corpului se găsesc numeroase perechi de apendice scurte, conice, slab articulate, terminate cu câte două gheare. Excreția se efectuează prin metanefridii metamerice iar respirația este și tegimentară și prin buchete de trahee ale căor stigme se deschid pe toată suprafața corpului. Acest grup primitiv este răspândit în zona ecuatorială a Americii, Asiei și Australiei, trăind pe sub scoarța arborilor; se hrănesc cu insecte și larvele lor.

Clasificare[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Holm, E.; Dippenaar-Schoeman, A. (). The Arthropods of Southern Africa. ISBN 978-0-7993-4689-3. [necesită pagina]
  2. ^ Prothero, D. R.; Buell, C. D. (). Evolution: What the Fossils Say and Why It Matters. New York: Columbia University Press. p. 193. ISBN 0-231-13962-4. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Onychophora
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Onychophora