Hemichordata

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Hemichordata
Eichelwurm.jpg
Reprezentant al clasei Enteropneusta
Clasificare științifică
Domeniu: Eukaryota
Regn: Animalia
Subregn: Eumetazoa
Supraîncrengătură: Ambulacraria
Încrengătură: Hemichordata
Bateson, 1885
Clase

Hemichordata este o încrengătură de animale nevertebrate marine. Aceste animale își sapă galerii sau duc um mod de viață sedentar, specii forme formează colonii. Hemicordatele sunt nevertebrate celomice cu simetrie bilaterală, corpul cărora constă din trei segement: prosomă (rostru, trompa), mezosomă (guleraș) și metasomă (trunchiul). Trompă este un organ muscular și ciliat specializat în locomoție, colectarea și transportul de particule alimentare. Gura este situat între trompă și guleraș. În trunchi sunt situate majoritatea organelor viscerale.

O particularitatea deosebită a hemicordatelor este dezvoltarea stomocordului - analog notocordului cordatelor. Sistemul nervos este reprezentat de cordonul nervos ventral și dorsal. Aparatulul circulator constă din vae dorsale și ventrale longitudinale. Vasul dorsal formează o dilatare puternică la baza trompei, formând lacuna centrală, de care este alipit sacul pulsativ al pericardului.

Clasificare[modificare | modificare sursă]

Hemicordatele sunt divizate în trei clase existente: Enteropneusta, Planctosphaeroidea, Pterobranchia; și una fosilă. Graptolithina. Planctosferoidele sunt reprezentate de o singură specie cunoscută doar în stadiul larvar.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Hemichordata
  • Doghel, V. A. Zoologia nevertebratelor. Manual pentru studenții fac.de biol:Trad. din l. rusă de L.F. Voloșciuc și I.V. Melian -Ch.: Lumina, 1989. - 600 p. ISBN 5-372-00405-3