Oleg din Novgorod

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Oleg din Novgorod şi Kiev
Un Asediu Vareg al Constantinopolului în 911, sub conducerea lui Oleg din Novgorod

Oleg din Novgorod (limba slavă: Олег, limba nordică veche: Helgi, limba hazarilor: Helgu) a fost un prinț vareg (sau konung), care a domnit peste tot sau o parte a poporului Rus’ la începutul secolului al zecelea.

Despre el se spune că ar fi cel care a mutat capitala Rusilor de la Novgorod la Kiev și, prin urmare, el a pus bazele puternicului stat Rusia Kieveană. El a lansat, de asemenea, cel puțin un atac împotriva Constantinopolului, capitala Imperiului Bizantin. Potrivit unei cronici est-slavică, Oleg a fost domnitorul suprem al Rusilor între 882 - 912.

Rusia Kieveană a fost fondată de Oleg (Helgu în cronicile hazare) pe la anul 880. În următorii 35 de ani, Oleg și războinicii săi au subjugat diversele triburi slave și finice. În 907, Oleg a condus un atac împotriva Constantinopolelui, iar în 911 a semnat un tratat comercial cu Imperiul Bizantin pe picior de egalitate. Noul stat kievean a prosperat pentru că avea controlul asupra drumului comercial care lega Marea Baltică de Marea Neagră și Orient și pentru că avea mari rezerve de blănuri, ceară de albine și miere pentru export.