Odoardo Farnese, Duce de Parma

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Odoardo Farnese
Odoardo Farnese.jpg
Date personale
Născut 28 aprilie 1612(1612-04-28)
Parma, Parma
Decedat (34 de ani)
Parma, Parma
Înmormântat Sanctuary of Santa Maria della Steccata[*] Modificați la Wikidata
Părinți Ranuccio I Farnese
Margarita Aldobrandini Modificați la Wikidata
Frați și surori Francesco Maria Farnese[*]
Ottavio Farnese[*]
Maria Caterina Farnese[*]
Vittoria Farnese d'Este[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Margherita de Medici
Copii Ranuccio II, Duce de Parma
Prințul Alessandro
Religie catolicism Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Farnese
Duce de Parma
Domnie 5 martie 1622 – 11 septembrie 1646
Predecesor Ranuccio I
Succesor Ranuccio II

Odoardo Farnese (28 aprilie 161211 septembrie 1646), cunoscut drept Odoardo I Farnese pentru a fi distins de nepotul său Odoardo II Farnese, a fost Duce de Parma și Piacenza și Duce de Castro din 1622 până în 1646.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Odoardo a fost singurul fiu legitim al lui Ranuccio I Farnese, Duce de Parma și al soției acestuia, Margherita Aldobrandini. Tatăl său a murit când el avea zece ani; regența a fost asigurată de mama sa iar după moartea acesteia, de unchiul său, Odoardo Farnese. În 1628 a devenit major și în același an s-a căsătorit cu Margherita de Medici, fiica lui Cosimo al II-lea de Medici, Mare Duce de Toscana.

Primul său act notabil ca duce a fost alianța cu Franța în 1633, o mișcare concepută pentru a contracara predominanța spaniolă în nordul Italiei și să sprijine ambițiile sale teritoriale. De asemenea, el a cerut împrumuturi pentru a îmbunătăți armata, dar primele sale campanii au fost ineficiente: Piacenza a fost ocupată de trupele spaniole iar armata sa a fost învinsă de Francesco I d'Este. Trupele spaniole au invadat ducatul și au devastat țara. În absența asistenței franceze, Odoardo a fost convins de Papa Urban al VIII-lea să semneze un tratat de pace cu Spania în 1637.

Domnia sa agresivă în Castro, un fief farnese în statele papale de nord ale Romei, pe care Barberini (familia Papei Urban) erau dornici să-l dobândească, a provocat ca Odoardo să fie excomunicat în 1641.[1] În loc de reconciliere, el a căutat alianțe cu Veneția, Florența și Ducatul de Modena și a invadat nordul Lazio cu 7.000 de soldați. Armata sa a fost compusă în mare parte din cavalerie și a fost în imposibilitatea de a recupera Castro de asediu. Deși flota Farnese a fost distrusă iar Ducele s-a dovedit de multe ori recalcitrant, prin pacea din 1644 orașul Castro i-a fost înapoiat și Odoardo fost reconciliat cu Biserica Romano-Catolică și readmis în Sfintele Taine.[1]

Odoardo a murit pe neașteptate la Piacenza, reședința sa favorită, la 11 septembrie 1646, la vârsta de 34 de ani.

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

La 11 octombrie 1628, Odoardo Farnese s-a căsătorit cu Margherita de Medici (31 mai 1612 – 6 februarie 1679), fiica Marelui Duce Cosimo al II-lea de Toscana. Ei au avut următorii copii:

Note[modificare | modificare sursă]