Octavian Baltag

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Prof. Dr. Octavian BALTAG în timpul măsurătorilor pe teren, din domeniul magnetometriei terestre.
Prof. Dr. Octavian BALTAG în timpul măsurătorilor în domeniul magnetometriei terestre.

Octavian Ioan Baltag, (n. 12 iulie 1945, București – d. 14 februarie 2024, Iași) a fost un cercetător, doctor în fizică, profesor și inventator român cunoscut pentru activitatea sa de cercetare în magnetometrie și bioelectromagnetism.

Studii și carieră[modificare | modificare sursă]

S-a născut la București în 1945 și între anii 1965 și 1971 a obținut diploma de licență a Facultății de Fizică din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. A fost repartizat la secția de fizică a Academiei Române Filiala Iași, numit apoi Centrul de Fizică Tehnică (astăzi Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Tehnică - IFT Iași) în 1971 unde a lucrat până în anul 2000. Activitățile din cadrul institutului s-a desfășurat în domeniul detecției magnetice, magnetismului, electromagnetismului și cu o specializare foarte îngustă legată de magnetometrie. În anul 1982 obține titlul de Doctor în Fizică cu teza “Contribuții la studiul și realizarea de magnetometre pentru câmpuri magnetice slabe". În anul 2000 a devenit profesor prin concurs la Facultatea de Bioinginerie Medicală a Universității de Medicină și Farmacie din Iași apoi din 2002 până în 2006 a fost șef al Departamentului de Bioinstrumentație Medicală în cadrul aceleiași instituții. În anul 2006 devine prodecan al facultății până în anul 2008. Din anul 2010 devine profesor asociat a Facultății de Bioinginerie Medicală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și a Facultății de Fizică din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. A decedat la 14 februarie 2024 fiind înmormântat la cimitirul Eternitatea din Iași cu onoruri militare.

Distincții[modificare | modificare sursă]

- „Henry Coandă” Medalia pentru activitatea inventivă

- „Traian Vuia” Premiul Academiei Române, 2001

- Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de Cavaler, 2002[1]

- Cavaler al Ordinului Suveran “Sfânta Fecioara Maria”

- Profesor Emeritus – Universitatea de Medicina și Farmacie “Grigore T. Popa”

- Profesor Bologna – nominalizare a studenților

- Peste 70 de Premii si Medalii de Aur, Argint, Bronz la diferite manifestări legate de activitatea de inovare și inventică la saloanele și conferințele organizate în: Bruxelles, București, Casablanca, Geneva, Iași, Moscova, Novi Sad, Sevastopol etc.

Invenții[modificare | modificare sursă]

De-a lungul timpului, a obținut peste 20 de brevete de invenție în domeniul bioelectromagnetismului, bioingineriei, magnetometriei etc. Majoritatea ideilor care stau la baza brevetelor de invenție au fost aplicate în practică, prin transferuri tehnologice implementate cu succes. Printre cele mai notabile se află brevetul cu numărul 44.277 obținut în 1966 cu mult înainte de anul absolvirii facultății, pentru ”APARAT VIDEOCAPTOR CU PUNERE LA PUNCT AUTOMATA” înregistrat la OSIM București, în data de 7 iunie 1965 deși analiza contrastului imaginii nu apare în literatura de brevete consultată, această soluție fiind prezentă abia după anii ’80[2][3]. Un alt brevet care merita menționat este cel înregistrat la OSIM cu numărul 50108 în anul 1967 cu titlul ”Traductor curent - imagine”, precursorul televiziunii cu plasmă dar nepus în practică datorită limitărilor tehnologice de la acea dată din România Socialistă. Cu ocazia dezvoltării unor noi tehnici de monitorizare neinvazivă biomagnetica a organismului uman a descoperit si metode noi de calibrare a unor magnetometre cuantice și obținerea unor brevete de invenție pentru aceste metode.

Cercetare[modificare | modificare sursă]

A coordonat echipa cu care a obținut prima magnetocardiogramă din România în cadrul unui proiect de cercetare din programul național PN2 din 2007. A fost membru sau coordonator al echipelor de cercetare în peste 70 de proiecte din programe de cercetare naționale cum ar fi cele în colaborare cu Consiliului Național pentru Știință și Tehnologie (acum Consiliul Onorific pentru Știință, Inovare și Tehnologie), centre militare de cercetare navală și terestră, diverse industrii (textilă, chimică, spațială, platforma de la Măgurele) sau instituții universitare. Prin înființarea unei societăți comerciale pentru producția, dezvoltarea și inovarea unor dispozitive și echipamente necesare în cercetare, Terraflux-control[4], reușește să dezvolte noi tehnici de calibrare ale unor dispozitive magnetice obținând și câteva brevete de invenție. De asemeni, a participat la numeroase proiecte de cercetare internaționale: Intercosmos în anii 70, PHARE, Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC), CORDIS. Deține un indice Hirsch egal cu 8 cu mai mult de 70 de lucrări științifice publicate[5]. A publicat nenumărate cărți și un manual pentru cursul de senzori și traductoare[6] susținut la Facultatea de Bioinginerie și un alt curs de măsurări electrice publicat în colaborare folosit și astăzi în cadrul Facultății de Inginerie Electrică[7].

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „DECRET nr. 182 din 11 martie 2002”. MONITORUL OFICIAL. 
  2. ^ „International Committee for the History of Technology ICOHTEC” (PDF). Editura Universității Transilvania Brașov, ICOHTEC Simpozion internațional (41 ; 2014 ; Brașov), Technology in times of transition: the 41st ICOHTEC, Symposium, 2014 : Brașov, România. pp. 207–218. 
  3. ^ Baltag, Octavian, „History of Automatic Focusing Reflected by Patents”, Science Innovation (în engleză), 3 (1), pp. 1–17, doi:10.11648/j.si.20150301.11, ISSN 2328-787X 
  4. ^ Octavian Ioan Baltag. „Terraflux Control”. 
  5. ^ „Scopus preview - Baltag, Octavian I. - Author details - Scopus”. www.scopus.com. Accesat în . 
  6. ^ BALTAG, OCTAVIAN (). Senzori şi traductoare. : BIT, 2001. ISBN 973-9327-62-1. 
  7. ^ Antoniu, M.; Baltag Octavian; David V. (). Măsurări electronice. Măsurări la joasă și la înaltă frecvență. 3. Iași: Satya. ISBN 973-98708-3-X.