Ochiul lui Horus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Wedjat - mai târziu numit Ochiul lui Horus
Ochiul lui Horus pe un pendant
Wedjet - Ochiul lui Horus
în hieroglife
D10

Ochiul lui Horus (Wedjat)[1] (anterior Wadjet - Ochiul Lunii; și ulterior Ochiul lui Ra[2] sau Udjat[3]) este un simbol antic egiptean al puterii regale și protecției zeităților, în acest caz Horus sau Ra (zeu egiptean). Simbolul este interpretat ca o imagine a mamei lui Horus, Isis, și alte zeități asociate cu ea.

În limba egipteană, cuvântul pentru acest simbol era „Wedjat”.[4][5] Se credea că sursa puterii lui Horus se afla în ochii acestuia.

Hor, în limba egipteană antică înseamna față, chip și era reprezentat printr-un cap de șoim (zeul Horus). Ochiul drept era alb și reprezenta soarele, cel stâng era negru, simbolizând luna.

Ochiul lui Horus, Wedjat sau Udjat (numit ochiul minții, al adevărului absolut) este un simbol protector, aducător de înțelepciune, claritate și luciditate purtătorului.[6] Se zice că dacă te folosești de puterile sale îți poți îndeplini orice dorință atât în plan material, cât și în cel sentimental.

O alta teorie spune ca daca Ochiul lui Horus semnifica iluminarea spirituala, astazi in kemetism cat si in Yoga Kemetica (asemanatoare cu hatha yoga) are o stransa legatura cu al treilea ochi. (cunoscut de asemenea ca ochiul interior)

Se mai face referire la el ca poarta care conduce spre tinutul interior si catre locurile constiintei superioare.

Horus, fiu al zeitei Isis (O Zeita a magiei, vietii si a vindecarii) si al zeul Osiris (Zeul mortiilor, si al renasterii conoscut si ca ,,Mare print peste rasarit si peste apus"-Papirusul Ani Capitolul- CLXXXIII) a fost adorat ca zeu al cerului, al vanatorii si a fost cel care l-a invins pe Seth. (diavolul mitologiei egiptene)

Se spune ca Zeul Horus pierzandu-si ochiul, a suferit orbirea temporara, in urma unei batalii cu fratele sau Seth.

La fel cum Zeul Horus a reusit, pana la urma, sa-si recapete vederea, si ochiul sau este un simbol al triumfului etern asupra răului si sacrificiul pentru adevar si dreptate (legea cosmica cunoscuta ca Zeita Maat).

In acelasi timp este si un simbol al celor ce triumfa cu orice pret simbolizand asadar si puterea regala a faraonului identificat uneori in textele unor papirusuri cu statutul de Zeu.

In continuare legenda se prezinta in felul urmator:

,,Seth i-a scos ochiul, dar a pierdut lupta. Zeul Thoth a intregit ochiul prin magie, apoi Horus i l-a aratat lui Osiris, care i-a dat puterea sa renasca si vindecandu-l prin magia Zeitei Isis".

Astfel, ca amuleta, Ochiul lui Horus (Wedjat) are trei versiuni: Ochiul stang, ochiul drept si cei doi ochi. Ochiul este construit din fragmente, si 1/64 din el fiind bucatica speciala adaugata prin magie de Zeul Thoth. (Zeu al intelepciunii, adoptat de Greci sub numele de Hermes)

Asemenea ochiul drept este considerat datator de viata caci, conform unei alte legende, din lacrimile sale (apa) a lui Ra au fost create toate vietatile, defapt aceasta forma de ochi este prezenta la Zeul creator Heliopolitan pe nume Ra. (Khepri, Ra, Atum fiind metamorfozele zeului creator potrivit legendei de la Heliopolis, numit si orasul soarelui)

Vechii navigatori pe Marea Mediterana pictau ochiul lui Horus la prova corabiilor lor, ca un semn de protectie asupra calatoriei lor.

Ochiul lui Horus este astazi folosit de paganii religiei kemetiste cunoscuta si sub numele de neterism, fondata de Tamara Siuda sub numele de: ,,Kemetic Orthodoxy".

Ochiul lui Horus include sase elemente potrivit egiptenilor:

1. Simtul tactil - linia indica actiunea de a planta o tija in pamant si care in cele din urma prinde radacini.

2. Gustul - din tija plantata la inceput rasare un vlastar care hraneste spiritul si trupul omului.

3. Gandirea - ,,sprinceana" care simbolizeaza actul mimic de a ridica sprinceana in timp ce gandesti.

Wedjat

4. Mirosul - coltul ochiului indteptat spre nas, trasat ca o sageata hotarata, explica importanta perceptiei in formarea de opinii asupra lumii si rafinarea capacitatii de clarviziune, de care poate dispune fiecare dintre noi.

5. Vederea - capacitatea de a vedea lumea dintr-o noua perspectiva, datorita intelepciunii si clarviziunii pe care ni le ofera Zeul Horus.

6. Auzul - o parte din simbolul Ochiului lui Horus are forma unei lalnii pentru a simboliza toate sunetele si peisajele sonore ale vietii care ne pot satisface sau din contra.


Vezi și[modificare | modificare sursă]

  • Ochiul Răului - un element larg răspândit în folclor
  • Ochiul Providenței - un simbol care indică un ochi, înconjurat de raze de lumină sau de glorie, și, de obicei închis într-un triunghi

Referințe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ochiul lui Horus
  1. ^ Chapter 14, Egyptian Art in David P. Silverman, Ancient Egypt, Duncan Baird Publishers, 1997. p.228
  2. ^ Wörterbuch der ägyptischen Sprache 1, 268.13
  3. ^ Alessandro Bongioanni & Maria Croce (ed.), The Treasures of Ancient Egypt: From the Egyptian Museum in Cairo, Universe Publishing, a division of Ruzzoli Publications Inc., 2003. p.622. According to the editors, 'Udjat' was the term for amulets which used the Eye of Horus design.
  4. ^ Pommerening, Tanja, Die altägyptischen Hohlmaße (Studien zur Altägyptischen Kultur, Beiheft 10), Hamburg, Helmut Buske Verlag, 2005
  5. ^ M. Stokstad, "Art History"
  6. ^ Noi descoperiri în semnificația Ochiului lui Horus BZI. Accesat la 27 iulie 2014.