Sari la conținut

Obiect imposibil

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Un obiect imposibil este un tip de iluzie optică. Este un obiect bidimensional (2D) care este interpretat instant și subconștient de sistemul vizual ca reprezentând o proiecție a unui obiect tridimensional (3D).

În cele mai multe cazuri, imposibilitatea devine evidentă după vizualizarea obiectului câteva secunde. Cu toate acestea, impresia inițială a unui obiect tridimensional rămâne chiar și după ce a fost contrazisă. Există, de asemenea, mai multe exemple subtile de obiecte imposibile în care imposibilitatea nu apare spontan și este necesar să examinăm conștient geometria obiectului implicit pentru a determina că este imposibil.

Efectul se produce din cauza dorinței noastre naturale de a interpreta desenele bidimensionale ca obiecte tridimensionale. Acesta este motivul pentru care un desen al unui cub Necker ar fi cel mai probabil văzut ca un cub și nu ca "două pătrate legate de linii diagonale, un pătrat înconjurat de figuri plane neregulate sau orice altă figură plană". La un obiect imposibil, vederea din diferite părți ale obiectului provoacă reevaluarea naturii 3D a obiectului, lucru care provoacă confuzie mintea.[1]

Obiectele imposibile prezintă interes pentru psihologi, matematicieni și artiști, fără a aparține în întregime unei discipline anume.

Exemple[modificare | modificare sursă]

Exemple de obiecte imposibile
Iluzia optică a lui Oscar Reutersvärd (1934)
Iluzia optică a lui Oscar Reutersvärd (1934)  
Un cub imposibil
Scări Penrose
Triunghi Penrose
Trident imposibil
Cascadă imposibilă

Obiecte imposibile construite[modificare | modificare sursă]

Obiectul imposibil este posibil să fie reprezentat în două dimensiuni, dar nu este posibil din punct de vedere geometric să existe în lumea fizică reală (3D). Cu toate acestea, unele modele de obiecte imposibile au fost construite, astfel încât atunci când sunt privite dintr-un punct foarte specific, iluzia este menținută. Rotirea obiectului sau schimbarea punctului de vedere împiedică iluzia și, prin urmare, multe dintre aceste modele se bazează pe o perspectivă forțată sau având părți ale modelului care apar mai mult sau mai aproape decât sunt în realitate.

Noțiunea de "obiect interactiv imposibil" este un obiect imposibil care poate fi văzut din orice unghi, fără a întrerupe iluzia.[2]

Vederi ale unei sculpturi (în East Perth, Australia) din diferite unghiuri. Pe măsură ce vederea se rotește, se formează un triunghi Penrose.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Impossible Figures in Perceptual Psychology”. Fink.com. Accesat în . 
  2. ^ Khoh, Chih W.; Kovesi, Peter (februarie 1999). „Animating Impossible Objects”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

 
Search Wikimedia Commons
Search Wikimedia Commons
  Wikimedia Commons conține materiale despre:

Vezi și[modificare | modificare sursă]