Nikolaus Lenau

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nikolaus Lenau
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Lenauheim, Timiș, România[5][2][6][7] Modificați la Wikidata
Decedat (48 de ani)[5][7][2][3] Modificați la Wikidata
Oberdöbling⁠(d), Viena, Imperiul Austriac[2][6] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatWeidlinger Friedhof[*][[Weidlinger Friedhof (cemetery in Klosterneuburg, Austria)|​]][8] Modificați la Wikidata
Frați și suroriTheresia Schurz[*][[Theresia Schurz |​]]  Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Austriac Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet
Limbi vorbitelimba germană[9][10]
limba maghiară Modificați la Wikidata
PseudonimNikolau Lenaus
Activitatea literară
Limbilimba germană  Modificați la Wikidata
Mișcare/curent literarromantism
Semnătură

Nikolaus Lenau, născut Nikolaus Franz Niembsch von Strehlenau, (n. , Lenauheim, Timiș, România – d. , Oberdöbling⁠(d), Viena, Imperiul Austriac), a fost un important poet romantic austriac.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Nikolaus Lenau și-a petrecut tinerețea în Ungaria (Pesta, Tokaj și la Pojon), fiind mult în custodia bunicilor, apoi a plecat la Viena, unde a studiat, între 1822 și 1832 jurisprudența, filozofia, agronomia și medicina, dar nu s-a putut decide pentru una dintre ele. În 1829 a fost foarte afectat de moartea mamei sale, fapt ce l-a adâncit și mai mult în tristețe și melancolie. La Heidelberg, în 1831, a făcut cunostință cu poetul și profesorul Gustav Schwab, care-l va ajuta la publicarea primului său volum, Gedichte (Poezii).

În 1832 a plecat pentru un an în America pentru a-și încerca norocul ca fermier, dar s-a întors dezamăgit. Deși era deja un poet cunoscut, nu și-a găsit liniștea și a pendulat între Stuttgart și Viena. La Viena a cunoscut-o pe Sophie, sora prietenului său, Kleyle, căsătorită cu Max von Löwenthal, un demnitar de rang înalt. Poeziile publicate de Lenau în volum în anul 1838 vădesc afecțiunea purtată de poet față de Sophie.

Nikolaus Lenau a scris în 1836 Faust, o versiune proprie a dramei, iar în anul următor, Savonarola, un poem epic legat de figura călugărului dominican Girolamo Savonarola. În 1842 a apărut Die Albigenser (Albigenzii), iar în 1844 poemul Don Juan, editat parțial după moartea sa. În același an, după un accident vascular cerebral, Nikolaus Lenau a decăzut progresiv în tulburări de personalitate, urmând să-și petreacă anii în spital de psihiatrie și în final, la azilul din Oberdöbling, astăzi un cartier din Viena.

Posteritate[modificare | modificare sursă]

Nikolaus Lenau este considerat unul din cei mai importanți poeți lirici ai Austriei secolului al XIX-lea, iar în literatura germană este asociat cu starea Weltschmerz („durerea lumii”), termen introdus de prozatorul romantic german Jean Paul, în romanul său Selina.

Multe dintre poeziile sale au fost surse de inspirație pentru muzicieni, cum ar fi Robert Schumann în 6 Gedichte von Nikolaus Lenau (6 poezii de Nikolaus Lenau), Fanny Mendelssohn, (sora lui Felix Mendelssohn Bartholdy), Franz Liszt în Procesiunea nocturna și Valsul Mefisto nr.1, Richard Strauss în poemul simfonic Don Juan și alții.

Există mai multe spitale, străzi și școli care îi poartă numele, cum ar fi Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara. La intrarea în școală se află un bust dedicat poetului. În 1926 autoritățile române au redenumit localitatea sa natală Csatád în Lenauheim.

La Stockerau unde locuiau bunicii lui Lenau, numit și Lenaustadt, se află centrul de cercetare legat de operele lui Nikolaus Lenau, în urma înființării Asociației internaționale Lenau (ILG) în 1964 și a Arhivelor internaționale Lenau, în 1968. ILG decernează anual premiul Nikolaus Lenau pentru poeți lirici de limbă germană.

În 1987 asteroidul descoperit de Walter Elst la 21 august a fost numit 7400 Lenau, după numele poetului.

Scrieri[modificare | modificare sursă]

 • 1832: Poezii ("Gedichte")
 • 1836: Faust
 • 1837: Savonarola
 • 1838: Poezii mai noi ("Neuere Gedichte")
 • 1842: Albigenzii ("Die Albigenser")
 • 1844: Don Juan.

O ediție completă a scrierilor lui Nikolaus Lenau a fost publicată în 1970, în Republica Democrata Germană, în 2 volume, al doilea cuprinzând scrisori editate de Walter Dietze.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Nikolaus Lenau”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 2. ^ a b c d e f Kratkaia literaturnaia iențiklopedia 
 3. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
 4. ^ a b Niembsch Edler von Strehlenau, Nikolaus (BLKÖ)[*][[Niembsch Edler von Strehlenau, Nikolaus (BLKÖ) (entry in the Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich (vol. 20, p. 324))|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 5. ^ a b c MKL1888:Niembsch von Strehlenau[*][[MKL1888:Niembsch von Strehlenau (encyclopedia article published in Meyers Konversations-Lexikon, 4th edition (1885–1890))|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 6. ^ a b Ленау Николаус, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
 7. ^ a b c EB-11 / Lenau, Nikolaus[*][[EB-11 / Lenau, Nikolaus (articol enciclopedic)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 8. ^ (PDF) https://www.pfarre-weidling.at/uploads/friedhof/Friedhofsbuch.pdf, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 9. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 10. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Nikolaus Lenau
Wikisursă
Wikisursă
La Wikisursă există texte originale legate de Nikolaus Lenau