Nicu Vlad

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Laureat olimpic
Center
Nicu Vlad
medalii olimpice
Haltere
Aur Los Angeles 1984 90 kg
Argint Seul 1988 100 kg
Bronz Atlanta 1996 108 kg

Nicu Vlad (n. 1 noiembrie 1963, Piscu, Galați) este un halterofil român, multiplu campion mondial, european și național. A participat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice și a câștigat mai multe medalii: de aur în 1984 la Los Angeles, argint în 1988 la Seul și bronz în 1996 la Atlanta; la Jocurile Olimpice din 1992 (Barcelona) s-a clasat pe locul IV. Cariera sa de excepție este descrisă și de cele 43 de medalii obținute la Campionatele Mondiale, dintre acestea 14 fiind de aur, 25 de medalii olimpice și europene; de menționat este și faptul că a doborât două recorduri mondiale.

După retragere, a fost antrenor, iar în prezent este Președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, membru în Comitetul Executiv al Federației Europene și membru în Comisia Tehnică a Federației Internaționale de Haltere.

In lumea culturismului, un anumit tip de indreptari cu bara, poarta denumirea de "Romanian Deadlift". (RDL). Aceasta denumire a aparut dupa ce, la participarea unor concursuri mondiale, in sala de antrenamente, Nicu Vlad a fost vazut facand acest tip de exercitiu.

Nicu Vlad este creditat, ca fiind cel mai bun halterofil roman din toate timpurile, pentru ridicarea de 412,5kg la mondialele din 1989 de la Atena, unde, a pierdut din cauza cantarului medalia de aur in defavoarea bulgarului Petar Stefanov (care a ridicat aceeasi greutate).

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri

Video