Nicolae Rosetti-Roznovanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nicolae Rosetti-Roznovanu
Date personale
Născutfebruarie 1842 Modificați la Wikidata
Iași, Moldova Modificați la Wikidata
Decedat1891 (48 de ani) Modificați la Wikidata
Iași, România Modificați la Wikidata
PărințiNeculai Rosetti-Roznovanu[*][[Neculai Rosetti-Roznovanu |​]]
Ecaterina Ghika[*][[Ecaterina Ghika |​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Principatul Moldovei
 Regatul României Modificați la Wikidata
Ocupațieavocat
politician Modificați la Wikidata

Nicolae Rosetti-Roznovanu, poreclit Nunuță, (n. februarie 1842, Iași, Moldova – d. 1891, Iași, România) a fost un avocat și om politic român.

Biografie[modificare | modificare sursă]

De origine boierească, el a studiat dreptul la Paris.[1] La întoarcerea în țară a fost numit judecător la Tribunalul din Iași.

La inițiativa prietenilor săi rusofili și a mamei sale, după abdicarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Nicolae Rosetti-Roznovanu a fost propus candidat la tronul Moldovei, în opoziție cu prințul Karl de Hohenzollern-Sigmaringen, care a fost ales domnitor al Principatelor Unite Române la data de 13 aprilie 1866. Rosetti-Roznovanu era susținut de o parte din boierii rusofili moldoveni, opozanți ai lui Cuza, care sperau că Moldova se va separa de Țara Românească.

Rosetti-Roznovanu a acceptat această propunere. Drept consecință, guvernul de la București l-a trimis pe Nicolae Golescu, membru al locotenenței domnești, pentru a asigura păstrarea unirii. Nicolae Rosetti-Roznovanu a declarat că se opune alegerii unui principe străin și a hotărât separarea definitivă a Moldovei de Țara Românească. Ideea a fost rapid aclamată de susținătorii acestuia.

Astfel, o tentativă de lovitură de stat a avut loc la Iași, pe 15 aprilie. În urma acesteia au murit 12 persoane, iar alte 16 au fost rănite. Nicolae Rosetti-Roznovanu și alți separatiști au fost judecați și închiși. Pe 22 mai 1866 au fost eliberați, în urma unei amnistii semnate de principele Carol.

Ulterior, a fost deputat în Parlamentul României. În Războiul de Independență al României, s-a distins în cadrul Asediului Plevnei.

A decedat în 1891 la Iași.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Iacob, Dan Dumitru (), Călătoria lui Nicolae Rosetti-Roznovanu la Paris, în 1853 [The journey of Nicolae Rosetti-Roznovanu to Paris in 1853], Analele Științifice ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași - Istorie