Nicolae Begnescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Nicolae Begnescu (n. 1824 - d. 1873) a fost un preot român ortodox, ulterior greco-catolic, revoluționar pașoptist din Transilvania, tribun în Legiunea Auraria Gemina, posibil autor al "Marșului lui Iancu"[1]. A fost căsătorit cu o fată din Certege, județul Alba, din familia Buta.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A absolvit cursurile teologice la Arad în anul 1847, iar în timpul izbucnirii revoluției pașoptiste era dascăl la școala din Abrud.[2] În timpul revoluției a fost tribun în Legiunea Auraria Gemina, condusă direct de prefectul Avram Iancu. A fost capturat de trupele maghiare ale maiorului Hatvani, în timpul atacului surpriză asupra Abrudului în timpul tratativelor de pace duse cu deputatul Ioan Dragoș. A fost eliberat din prizonierat, cu scopul de a duce o scrisoare de la Hatvani lui Avram Iancu.

Este considerat autorul vestitului „Marș al lui Iancu”.[1] Preot român ortodox, a trecut ulterior la greco-catolici, iar din anul 1852 până în anul 1860, a fost profesor la Seminarul de la Sibiu. După aceasta a fost profesor și paroh, până la moarte.

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Bogdan Briscu - Moții și luptele lor la 1848-1849, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2012 ISBN 978-973-109-377-2

Legături externe[modificare | modificare sursă]