Newborn (monument)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Format:Infobox historic site Newborn este o sculptură tipografică și atracție turistică din Priștina, Kosovo. Acesta este situat în fața Palatului Tineretului și Sportului,[1] A fost dezvelită la 17 februarie 2008, ziua în care Kosovo și-a declarat în mod oficial independența față de Serbia.[2] Monumentul este format din cuvântul în limba engleză „Newborn” cu majuscule, care au fost pictate în galben strălucitor când a fost dezvelită sculptura pentru prima dată. Monumentul a fost pictat mai târziu cu steagurile statelor care au recunoscut Kosovo.[3] La dezvelirea monumentului, a fost anunțat că va fi pictat diferit la aniversarea zilei de mișcare a independenței din Kosovo în fiecare an. Monumentul a atras atenția presei internaționale care raportează declarația de independență a mișcării kosovare și a fost prezentat în mod proeminent pe prima pagină a The New York Times.[4]

Context[modificare | modificare sursă]

Newborn a fost proiectat și creat într-o colaborare între designerul kosovar Fisnik Ismaili și agenția de creație Ogilvy Kosova. După finalizarea și aprobarea proiectului, monumentul a fost creat și instalat în numai 10 zile.[5] Fisnik Ismaili a absolvit liceul în Kosovo când încă făcea parte din Serbia. A continuat să studieze la Universitatea din Westminster și la Universitatea Robert Gordon, obținând diplome în informatică, comunicații corporative și relații publice. Ismaili s-a întors în Kosovo după ce și-a încheiat studiile și a luptat într-o unitate de gherilă a KLA sau Armata de Eliberare din Kosovo. La dezvelire, monumentul a fost semnat de președinte și premierul Kosovo, urmat de 150.000 de cetățeni care își sărbătoresc independența.

Repictarea steagurilor recunoscătoare înainte de a cincea aniversare a independenței.
Monumentul Newborn în 2018, în comemorarea celei de-a zecea aniversări a independenței Kosovo, cu un „10” în cadrul monumentului în locul literei „B” în cuvânt.

Cu o greutate de 9 tone, dimensiunile nou-născutului sunt de 10 picioare (3,0 m) cu 79 picioare (24 m) cu 3 picioare (0,91 m), setat cu caractere tip DIN Black.Newborn a fost primul mare monument public care a comemorat independența Kosovo. Acesta a fost construit în zece zile de lucru non-stop.[5]

Newborn” a fost ales ca un singur cuvânt în limba engleză pentru puterea de a descrie nașterea unei noi țări, conotațiile sale pozitive, ușurința de înțelegere a vorbitorilor de limba engleză nativă și potențialul de a prezenta Kosovo ca o țară nouă, contemporană, la modă. Culoarea galbenă a fost aleasă în combinație cu bannerele albastre și sloganurile de susținere pentru a reprezenta atât culorile noului steag din Kosovo, cât și cele UE. Designul a fost ales din mai multe motive. Este un cuvânt simplu, ușor de înțeles și ușor de tradus cu o varietate de sensuri. Reprezintă mândria națională pe care poporul kosovar o simțea că și-a câștigat libertatea și s-a stabilit în cel mai nou stat din lume. Sloganurile pe care le-au difuzat presele din Kosovo în urma dezvăluirii reprezintă multitudinea de semnificații ale cetățenilor din monument. Acestea includ: "NEW life is BOEN", "NEW hope is BORN", "NEW future is BORN" și „NEW country is BORN”.[2]

Aclamatie internationala[modificare | modificare sursă]

Monumentul cu steagurile (sugerat de Enis Hyseni) a câștigat premii în șase competiții internaționale majore la categoria design. Silver Clio Award a fost decernat la cel de-al 49-lea festival al premiilor Clio pentru motivarea comportamentului uman în moduri semnificative, prestigiosul Leu de aur de la Cannes a fost decernat la cel de-al 55-lea Festival anual de publicitate internațional Cannes Lions,[5] Eurobest European Advertising Festival Festival Silver Award,[6] Golden Drum Grand Prix[7] și finalist LIA (London International Awards),[8] premiate toate în 2008 și premiul Meritul One Club acordat în 2009. Pictura din nou a monumentului a fost finalistă selectată[9] la 54. Festivalul Premiilor Clio din 2013.

Lucrarea de proiectare a fost folosită și în cărți pentru a ilustra procesul de proiectare și dezvoltarea conceptului de proiect,[10] precum și utilizarea FF DIN Typeface, deși autorul tipografiei, designerul olandez Albert-Jan Pool, a declarat de mai multe ori că el condamnă utilizarea muncii sale în astfel de circumstanțe.[11]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „RITA ORA STAYS IN KOSOVO”. M-Magazine. . Accesat în . 
  2. ^ a b „NEWBORN, the symbol of Kosovo Independence”. New Kosova Report. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Védeilhé, Antoine and Thomas Lecomte (). „Live from Kosovo, the country which turned five”. Cafebabel.com: The European Magazine. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Outdoor ads as monuments, sculptures, stunts, installations, statues — Government Of The Republic Of Kosovo: NEWBORN MONUMENT”. Coloribus Creative Advertising Archive. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ a b c Parpis, Eleftheria (). „Ideas That Inspire”. Adweek. Accesat în . 
  6. ^ „Eurobest 2008”. Eurobest. Accesat în . 
  7. ^ „Golden Drum Report” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  8. ^ „Ogilvy Karrota: Awards”. Ogilvy Karrota. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ „Clio Awards Shortlist Catalog”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ Gomez-Palacio, Bryony; Vit, Armin. Graphic design referenced : a visual guide to the language, applications, and history of graphic design. Gloucester, Mass.: Rockport. ISBN 1592537421. 
  11. ^ Stone, Terry Lee (). Managing the design process--concept development : an essential manual for the working designer (ed. 1. publ.). Beverly, Mass.: Rockport Publishers. ISBN 978-1592536177. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]