Nephilengys

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nephilengys
Nephilengys livida, femelă
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Arachnida
Ordin: Araneae
Subordin: Opisthothelae
Infraordin: Araneomorphae
Familie: Nephilidae
Gen: Nephilengys
L. Koch, 1872
Specii

Vezi textul

Nephilengys este un gen de păianjeni tropicali din familia Nephilidae, include 6 specii descrise până în prezent. În Africa de Sud se mai numesc și Păianjeni pustnici[1].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Femelele au o lungime între 10 - 28 mm, iar masculii au între 3 - 6 mm. Regiunea cefalică a prosomei este mai largă și voluminoasă. Spre deosebire de alți păianjeni din familia Nephilidae, aceștia au carapacea acoperită cu spini. Marginile carapacei sunt căptușite cu un rând de perișori lungi și albi[1].

Modul de viață[modificare | modificare sursă]

Nephilengys este genul ce cuprinde cele mai sinantropice specii din familia Nephilidae (găsiță și în jurul locuințelor umane). Ei construiesc pânze ce acoperă suprafața unor trunchiuri de copaci sau pereți. Pânza poate avea până la 1metru în diametru. Lângă pânză ei țes din mătase o ascunzătoare tubulară, în care se retrag dacă sunt iritați. Ascunzătoare este perpendiculară în raport cu planul pânzei. Zonele detiorate ale pânzei sunt mereu refăcute. Spre deosebire de genul Nephila, aceștia nu produc mătase galbenă[1].
Nephilengys sunt păianjeni nocturni, cea mai mare parte a zilei o petrec în tub[1].

Reproducere[modificare | modificare sursă]

Dimorfismul sexaul este accentuat. Femelele sunt cu mult mai mari decât masculii, de exemplu femela speciei Nephilengys malabariensis este de 20 mm, iar masculul de 4 mm. Masculii adulți nu construiesc pânze, ci locuiesc împreună cu femele. La masculi lipsesc glandele sericigene ce produc mătasea. Masculii de multe ori se împerecheze cu o femela când această nu demult năpârlise. Deoarece părțile chitinizate ale corpului, cum ar fi chelicerele, sunt moi și femela nu poate mușca. Transferul spermei are loc cu ajutorul pedipalpilor. Deseori, articolele terminale ale pedipalpului rămâne blocat în orificiul femel[1].

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Speciile Nephilengys sunt răpândite regiuni tropicale și subtropicale din Africa sub-sahariană și Australia. Specia Nephilengys cruentata a fost probabil introdusă în America de Sud din Africa tropicală.

Sistematică[modificare | modificare sursă]

Kuntner sugerează că Nephilengys kenmorei nu aparține genului dat, și ar trebui să fie plasat în familia Araneidae, iar că Nephilengys hirta este un sinonim mai tânăr al Eustala fuscovittata (Araneidae); Nephilengys niahensis va fi, probabil, sinonimizat cu Nephilengys malabarensis. Nephilengys papuana, pe de altă parte, trebuie să se desprindă de Nephilengys malabarensis, care este astăzi considerată o populație fără rang taxonomic.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e Matjaž Kuntner (). „A monograph of Nephilengys, the pantropical 'hermit spiders' (Araneae, Nephilidae, Nephilinae)”. Systematic Entomology. 32 (1): 95–135. doi:10.1111/j.1365-3113.2006.00348.x. 

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Schuck-Paim, C. (2000). Orb-webs as extended phenotypes: Web design and size assessment in contests between Nephilengys cruentata females (Araneae, Tetragnathidae) PDF Arhivat în , la Wayback Machine.

Legături externe[modificare | modificare sursă]