Neodon sikimensis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Neodon sikimensis
Stare de conservare

Risc scăzut (LC)  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Rodentia
Familie: Cricetidae
Subfamilie: Arvicolinae
Gen: Neodon
Subgen: Alexandromys
Specie: Neodon sikimensis
Nume binomial
Neodon sikimensis
(Horsfield, 1841)[2]

Neodon sikimensis este o specie de rozătoare din familia Cricetidae.[2] Se găsește în Bhutan, China, India și Nepal, iar în aparență este foarte asemănătoare cu specia Neodon irene. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a clasificat-o ca fiind o specie neamenințată cu dispariția.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Neodon sikimensis are o lungime a corpului (inclusiv capul) de 97 până la 119 milimetri, iar a cozii de 30 până la 52 de milimetri. Blana de pe partea dorsală are culoarea maro închisă, cea de pe partea ventrală are culoarea gri închisă și există o dungă intermediară de maro-ocru unde se întâlnesc cele două culori. Părțile de sus ale labelor picioarelor din față și din spate sunt albe-maronii, iar coada are două culori, fiind maro deasupra și albă dedesubt. Neodon sikimensis este foarte asemănătoare în aparență cu specia Neodon irene, dar este puțin mai mare iar cele două specii pot fi deosebite prin examinarea dentiției lor.[3]

Răspândire și habitat[modificare | modificare sursă]

Neodon sikimensis se găsește în Asia. Arealul său se extinde din Bhutan și Bengalul de Vest și Sikkim în India și prin vestul, centrul și estul Nepalului la altitudini de peste 2.500 de metri deasupra nivelului mării. De asemenea, se găsește și în China, în sudul Regiunii Autonome Tibet la altitudini de 2.100–3.700 m. Habitatul său este alcătuit din pajiști alpine și zone cu vegetație deasă de la margini de pădure.[1]

Stare de conservare[modificare | modificare sursă]

Neodon sikimensis are o răspândire largă și se presupune că populația sa este mare. Nu se știe dacă populația este în creștere sau în scădere, dar este improbabil să scadă într-un ritm suficient de rapid pentru a justifica includerea speciei într-o categorie amenințată. Este amenințată de vânarea sa de pisici și câini domestici și de degradarea și pierderea habitatului, care este cauzată de specii invazive și de tăierea la scară mică a copacilor. A fost înregistrată în Parcul Național Langtang și Parcul Național Khangchendzonga. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a clasificat-o ca fiind o specie neamenințată cu dispariția.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Molur, S. Neodon sikimensis. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 3.1. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. .  Downloaded on 13 November 2020.
  2. ^ a b Musser, G.G.; Carleton, M.D. (). „Superfamily Muroidea”. În Wilson, D.E.; Reeder, D.M. Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (ed. 3rd). Johns Hopkins University Press. pp. 894–1531. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. 
  3. ^ Smith, Andrew T.; Xie, Yan; Hoffmann, Robert S.; Lunde, Darrin; MacKinnon, John; Wilson, Don E.; Wozencraft, W. Chris (). A Guide to the Mammals of China. Princeton University Press. p. 237. ISBN 1-4008-3411-2. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Musser, G. G. and M. D. Carleton. 2005. Superfamily Muroidea. pp. 894–1531 in Mammal Species of the World a Taxonomic and Geographic Reference. D. E. Wilson and D. M. Reeder eds. Johns Hopkins University Press, Baltimore.