Naum Dzekțer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Naum Dzekțer
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (84 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațieom de știință Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materSankt-Peterburgski gosudarstvennîi universitet vodnîh kommunikați[*][[Sankt-Peterburgski gosudarstvennîi universitet vodnîh kommunikați (university in Saint-Petersburg, Russia)|​]]  Modificați la Wikidata

Naum Dzekțer (în rusă Наум Дзекцер; n.  – d. ) a fost un inginer sovietic și rus, evreu basarabean.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în satul Briceni (acum localitate din raionul Dondușeni, Republica Moldova) din județul Soroca, România interbelică. În 1960 a absolvit facultatea de electromecanică a Institutului de transport acvatic din Leningrad cu o diplomă de inginer electric.[1] În anii 1960-1968 a lucrat ca inginer și șef al departamentului de producție al uzinei „Iugzapenergosetstroi” din Liov. În 1968-1997, a fost inginer principal, cercetător, apoi director adjunct pentru știință la „LenPEOVNII” (ProektElektromontaj, St. Petersburg).[2] În 1997-1999, a fost director adjunct al „Centrului de inginerie și electrotehnică”, iar din 1999, director general al „Sisteme de siguranță a energiei și a mediului” din Sankt Petersburg.[3]

Este candidat în științe tehnice cu lucrarea „Cercetarea conexiunilor de contact ale autobuzelor din aluminiu care transportă curent”, 1975. În prezent, este secretar științific al secțiunii „Energie” a Consiliului științific și tehnic al guvernatorului orașului Sankt Petersburg.

Fiica, pianista Inga Dzekțer, este conferențiar al departamentului de ansamblu de cameră al Conservatorului din St. Petersburg.

Cărți[modificare | modificare sursă]

  • Контактные соединения токоведущих шин („Conexiuni de contact ale barelor de bare”). Л.: Энергия, 1978. — 144 с.
  • Многоамперные контактные соединения („Conexiuni de contact multi-amp”). М.: Энергоатомиздат, 1987. — 128 с.
  • Монтаж контактных соединений в электроустановках: Справочник электромонтажника („Instalarea conexiunilor de contact în instalațiile electrice: Manualul electricianului”). 2-е изд. М.: Энергоатомиздат, 1995. — 198 с.
  • Расчёт стоимости энергоаудита („Calculul costului auditului energetic”). СПб: ПЭИПК, 2001. — 72 с.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ ru „Дзекцер Наум Наумович”. Arhivat din original la . Accesat în .  Parametru necunoscut |deadlink= ignorat (posibil, |dead-url=?) (ajutor)
  2. ^ ru Инструкция по Проектированию и монтажу контактных соединений шин между собой и с выводами электротехнических устройств
  3. ^ ru Наум Ноихович Дзекцер «Исследование контактных соединений токоведущих алюминиевых шин» Arhivat în , la Wayback Machine.