Natale Schiavoni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Natale Schiavoni
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Chioggia, Veneto, Italia Modificați la Wikidata
Decedat (80 de ani)[2][3] Modificați la Wikidata
Veneția, Imperiul Austriac[4] Modificați la Wikidata
Înmormântatcimitero di San Michele[*][[cimitero di San Michele (cemetery in the Italian municipality of Venice)|​]] Modificați la Wikidata
Număr de copii2 Modificați la Wikidata
CopiiFelice Schiavoni[*][[Felice Schiavoni (pictor italian)|​]]
Giovanni Schiavoni Modificați la Wikidata
Cetățenie Republica Veneția Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
gravor[*]
copper engraver[*][[copper engraver (person who creates copper plates by engraving lines on them)|​]] Modificați la Wikidata
Activitate
Profesor pentruFelice Schiavoni[*][[Felice Schiavoni (pictor italian)|​]]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăneoclasicism  Modificați la Wikidata
Opere importantePortretul lui Tizian[*]  Modificați la Wikidata

Natale Schiavone (n. , Chioggia, Veneto, Italia – d. , Veneția, Imperiul Austriac) a fost un pictor și gravor italian care s-a remarcat în tematica portretelor și a scenelor istorice. Multe dintre picturile sale înfățișează femei nubile seducătoare.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Natale Schiavoni s-a născut în Chioggia, lângă Veneția și există probabilitatea că a fost un descendent îndepărtat al pictorului venețian Andrea Schiavoni. La Veneția, s-a format sub îndrumarea lui Francesco Maggiotto și ulterior a intrat sub influența neoclasicismului.

Carieră[modificare | modificare sursă]

A fost peripatetic, a călătorit în 1800 la Trieste, iar în 1810 la Milano, unde a pictat pe Eugène de Beauharnais și familia regală. La Milano, a reușit să frecventeze studiourile lui Appiani, Longhi și Sabatelli. În 1816, Schiavoni a fost invitat de împăratul austriac la Viena, pentru a deveni portretistul oficial al curții. De acolo, s-a întors la Veneția în 1821, unde a devenit profesor la Academia de Arte Frumoase. A locuit în Palazzo Giustinian de pe Marele Canal venețian.

A fost distins cu o medalie de aur la o expoziție de la Bruxelles. Printre lucrările sale se numără o Magdalena penitentă (1852). El a fost descris de Pietro Selvatico ca fiind un colorist foarte priceput. A murit la Veneția.

A avut doi fii - Felice Schiavoni (1803–68) și Giovanni Schiavoni (1804–48), care au fost și ei pictori de mitologie și istorie. Printre adepții săi se număra și Antonio Zuccaro (1815–1892). Multe dintre picturile sale au fost gravate de Luigi Boscolo.

Gallery[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b The Fine Art Archive, accesat în  
  2. ^ a b Natale Schiavoni 
  3. ^ a b Schiavoni, Natalis (BLKÖ)[*][[Schiavoni, Natalis (BLKÖ) (entry in the Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich (vol. 29, p. 258))|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ Union List of Artist Names, , accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Natale Schiavoni