Sari la conținut

Nahr al-Kalb

33°57′N 35°36′E (Nahr al-Kalb) / 33.950°N 35.600°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nahr al-Kalb

Un portret de grup, printre care generalul Sir Harry și Lady Chauvel (al treilea și al patrulea din stânga), realizat la Nahr al-Kalb, Liban, lângă tableta care consemnează ocupația oraşelor Beirut și Tripoli în octombrie 1918.
Date geografice
EmisarMarea Mediterană  Modificați la Wikidata
Date hidrologice
Lungimea cursului de apă31 km  Modificați la Wikidata
Date generale
Țări traversateLiban  Modificați la Wikidata
Hristos regele cu vedere la bazinul râului Dog

Nahr al-Kalb (în arabă نهر الكلب, însemnând Dog River) este un râu în Liban. Are o lungime de aproximativ 31 km (19 mi) de la un izvor din Jeita, lângă Grota Jeita, până la Marea Mediterană.

Inscripți[modificare | modificare sursă]

Nahr al-Kalb este vechiul râu Lycus.[1] Generalii și cuceritorii din trecut au construit în mod tradițional monumente la gura de vărsare a lui Nahr al-Kalb, cunoscut sub numele de Stela comemorativă de la Nahr el-Kalb.

Întregul sit al văii Nahr el-Kelb cu siturile arheologice pe care le ascunde este clasificat pe lista orientativă a patrimoniului mondial UNESCO.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Râul își are originea la o altitudine joasă din izvoare care provin din Grota Jeita. Râul primește contribuția sezonieră a torentelor de la Munții Liban, și este aproape uscat în timpul verii.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Commemorative stela of Nahr el-Kalb, Mount Lebanon | United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization”. www.unesco.org (în engleză). Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Nahr al-Kalb la Wikimedia Commons