Nahman din Brațlav

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Nahman din Brațlav
Date personale
Născut[1][2][3] Modificați la Wikidata
Medjîbij, Ucraina Modificați la Wikidata
Decedat (38 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Uman, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
ÎnmormântatUman Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[*] (tuberculoză) Modificați la Wikidata
CetățenieChorągiew królewska króla Zygmunta III Wazy.svg Uniunea Polono-Lituaniană
Flag of Russia.svg Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Religieiudaism Modificați la Wikidata
Ocupațierabin
Admor[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Profesor pentruNatan din Brațlav[*]  Modificați la Wikidata

Rabbi Nahman din Brațlav sau din Braslav zis și Nahman din Uman (în ebraică:רבי נחמן מברסלב Rabbi Nahman miBraslav, în limba idiș: רבי נחמן ברעסלאווער‎ Rabbi Nahman Breslover, n. ,[1][2][3] Medjîbij, Ucraina – d. ,[1][2][3] Uman, Imperiul Rus) a fost un rabin hasid, evreu din Ucraina, fondator al mișcării hasidice Braslav sau Breslov.

Strănepot al rabinului Israel Baal Shem Tov, Nahman din Brațlav a dat avânt mișcării hasidice, prin combinarea elementelor mistice [Cabala|cabalistice]] ale iudaismului cu studiul aprofundat al cărților sfinte (Tora scrisă și orală) . În cursul scurtei sale vieți a atras mii de adepți și influența sa în rândurile evreilor religioși sau întorși la religie s-a păstrat până în zilele noastre, prin câteva curente hasidice, în primul rând Hasidismul Breslov. Gândirea religioasă a lui Rabi Nahman se concentrează asupra apropierii de Dumnezeu și a dialogului simplu cu Dumnezeu " ca discuția cu un bun prieten". Un loc însemnat în concepția sa îl ocupă noțiunea de hitbodedut - autoizolare.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Rabbi Nahman s-a născut în anul 1772 , la Rosh Hodesh Nisan (ziua întâi a lunii Nisan) în orașul Medjîbij ( (Międzybóż) din Podolia, pe atunci parte a Uniunii statale polono-lituaniene astăzi în Ucraina. În anul acela a avut loc Prima Împărțire a Poloniei și regiunea a trecut în componența Imperiului Rus Mama lui Nahman, Feiga, era fiica lui Adil sau Udel, fiica lui Baal Shem Tov, fondatorul hasidismului. Tatăl său, Simha, era fiul rabinului Nahman din Horodenka, unul din discipolii lui Baal Shem Tov, iar Nahman a fost numit după el. Rabbi Nahman a avut doi frați:Yehiel Tzvi și Israel Mes, precum și o soră, Perl. Nahman a crescut în casa lui Baal Shem tov, pe care au moștenit-o părinții săi. A copilărit într-o atmosferă impregnată de credința hasidică. La scurt timp înainte de a ajunge la vârsta de Bar Mitzva, el a compus o culegere de aforisme pe teme diverse Cartea însușirilor morale . După ce a fost însurat la vârsta de 13 ani, el s-a stabilit la Osatin (azi Staraia Osota) în gubernia Kiev, la socrul său. O mare parte din vreme el și-a petrecut în rugăciuni și în meditații în singurătate în pădurea vecină, ținea posturi numeroase și studia Cabala. După moartea socrului, s-a mutat la Medvedevka, unde a început să conceapă stilul viitorului hasidism breslav. El a povestit învățăceilor săi că de mic copil a ocolit plăcerile lumești și s-a orientat spre spiritualitate. El plătea învățătorului (melamed) trei monede pentru fiecare pagină de Talmud învățată, adăugate la salariul plătit de tatăl său, pentru a-l stimula pe dascăl să-l învețe cât mai mult. De la vârsta de 6 ani obișnuia să se roage nopțile la mormântul străbunicului său, Baal Shem tov, și apoi, să se scalde la mikve, baia rituală.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Rabbi Nachman, Find a Grave, accesat în  
  2. ^ a b c d Naḥman, International Music Score Library Project, accesat în  
  3. ^ a b c d Rabbi Nahman de Bratslav, Babelio, accesat în