Național-anarhism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Steagul negru cu simbolurile tradițional anarhiste este steagul oficial al mișcării Național-Anarhiste

Național-anarhismul (abreviat NAM) este o mișcare radicală anti-capitalistă, anti-marxistă, anti-statală, de extremă dreaptă, care pune accentul pe tribalismul etnic[1]. Național-anarhiștii încearcă să stabilească sate autonome pentru comunitățile neo-völkisch și alte forme de noi triburi, care s-au separat de economia statului și nu se supun sistemului juridic statal[1][2].

Națiunea în Național-anarhismul este comunitatea spirituală și biologică fundamentală. Scopul fiecărui individ este pentru a asigura fericirea și prosperitatea pentru toți membrii națiunii.

Termenul de „Național-anarhism” datează din anii 1920[1]. Acesta, a a fost redefinit și popularizat începând cu anii 1990 de către autorul britanic Troy Southgate. care a promovat o sinteză a ideilor de la Mișcarea Revoluționar Conservatoare, școala tradiționalistă, A Ttreia Poziție, Nouvelle Droite, și alte școli de gândire anarhistă. Național-anarhiștii, prin urmare, susțin că dețin o poziție politică sincretică sau metapolitică, care este „dincolo de stânga și dreapta”, deoarece spectrul politic convențional stânga-dreapta este depășit și trebuie să fie înlocuit cu o paradigmă centralist-decentralistă[3].

Savanții care au studiat Național anarhismul contracarează ideea că mișcarea reprezintă o evoluție în continuare a gândirii radicale de dreapta, mai degrabă este o dimensiune cu totul nouă[4][5][6]. Național anarhismul a fost etichetat sceptic, trezind ostilitate în tabăra stângă și critică în cea dreaptă. Prima acuză național anarhiștii de preluarea unei critici anarhiste post-stânga cu privire la problemele cu care lumea modernă se confruntă pentru a oferi separatismul etnic și rasial ca soluție, în timp ce a doua susține că ei folosesc un „chic” militant numindu-se anarhiști, fără un bagaj istoric și fără o filozofie[7][8][2].

Parte a seriilor de politică despre
Anarhism

Anarchy-symbol.svg
Școli de gândire

AnarhieAnarhism
CapitalistCreștin
ColectivistComunist
EcologistFeminist
VerdeIndividualist
MutualistPrimitivist
SocialSindicalist
Fără adjective

Anarhism în cultură

ReligieSocietateArte
IstorieCritică

Anarhism - Teorii

OriginiEconomie
Anarhism și capitalism
Anarhism și marxism
SimbolismPost-stânga
Propaganda of the deed

Anarhism după regiune

AfricaAustriaChina
Tradiția englezăFranța
GreciaMexicRusia
SpaniaSuediaUcraina
SUA

Anarhism - Liste

AnarhiștiCărți
ComunitățiConcepte
Organizații

Anarhism - Portal
Politică - Portal ·  v  d  m 

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Macklin 2005.
  2. ^ a b Sanchez 2009.
  3. ^ Troy Southgate; interviewed in Alternative Green magazine, 2001.
  4. ^ Griffin 2003.
  5. ^ Goodrick-Clarke 2003.
  6. ^ Sykes 2005.
  7. ^ Griffin, Nick (Spring însoțească2005). „National Anarchism - Trojan Horse for White Nationalism”. Accesat în 2010-11-16.  Verificați datele pentru: |date= (help)
  8. ^ Sunshine 2008.

Legături externe[modificare | modificare sursă]