Mîkola Rudenko

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Mykola Rudenko)
Mîkola Rudenko
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Iuriivka, regiunea Luhansk, Ucraina Modificați la Wikidata
Decedat (83 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Kiev, Ucraina Modificați la Wikidata
Înmormântatcimitirul Baikove[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuRaisa Rudenko[*][[Raisa Rudenko |​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
 Ucraina Modificați la Wikidata
Ocupațieactivist pentru drepturile omului
scriitor
scriitor de literatură științifico-fantastică[*]
poet Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba ucraineană
limba rusă Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materfilologiceski fakultet Kievskogo universiteta[*][[filologiceski fakultet Kievskogo universiteta (Ukrainian faculty of philology)|​]]  Modificați la Wikidata
Partid politicPartidul Comunist al Uniunii Sovietice  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul Războiului Patriotic cl. I[*]
Ordinul Steaua Roșie
Medalia „Pentru Victoria asupra Germaniei în Marele Război Patriotic 1941–1945”[*]
Ordin de Merit (Ucraina), clasa a treia[*]
Ordinul de Stat Erou al Ucrainei[*]
Medalia „Pentru Apărarea Leningradului”[*]  Modificați la Wikidata

Mikola Rudenko (în ucraineană Микола Данилович Руденко, n. , Iuriivka, regiunea Luhansk, Ucraina – d. , Kiev, Ucraina) a fost un poet ucrainean, scriitor, filosof, disident sovietic, activist pentru drepturile omului și veteran al celui de-al doilea război mondial. El a fost fondatorul grupului ucrainean Helsinki (în ucraineană Українська Гельсінська Група) și a fost arestat de două ori pentru activitățile disidenților săi.[2][3]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Rudenko avea șapte ani când tatăl său a murit într-un accident minier. Cu mama sa și cu cei doi frați ai săi, a lucrat la ferma familiei până când au fost forțați să dea pământul în timpul procesului de colectivizare. El a fost traumatizat de Holodomor și a remarcat că a rămas cu această traumă toată viața sa. A început să scrie din copilărie și câteva dintre poeziile sale au fost publicate în ziarele locale. Datorită acestora a primit o bursă la Universitatea de Stat din Kiev în 1939. El a studiat doar două luni și a fost înrolat în Armata Roșie.

În timpul războiului, Rudenko a suferit răni grave. La 4 octombrie 1941, în apropiere de Leningrad, a fost rănit de un glonț dum-dum, care i-a distrus oasele pelvisului și a intrat în coloana vertebrală. A petrecut mai mult de un an în spital. Cu toate acestea, a fost în stare să meargă din nou. Rudenko a primit Premiul Steaua Roșie clasa I a Marelui Război Patriotic și alte șase medalii.

În 1946, Rudenko a părăsit armata, dar nu a revenit la Universitate. A continuat să scrie, iar prima sa colecție de poezii a fost publicată în 1947.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

După publicarea primei sale colecții În marș (З походу) 1947, a fost acceptat în Uniunea Scriitorilor din Ucraina. Rudenko a fost membru al partidului comunist și a avut diverse locuri de muncă pentru diferite edituri. A scris o mare varietate de poezii și romane, printre cele mai cunoscute fiind: Ultima sabie (Остання шабля, 1959), Bumerangul magic (Чарівний бумеранг, 1966), Cheile vulturului (Орлова балка, 1970) și colecția de poezii despre Holodomor, Crucea (Хрест) în 1976.

A scris, de asemenea, lucrări de filozofie. În Energia progresului (1974), el a argumentat împotriva lucrărilor lui Karl Marx. În 1972, lucrările sale au încetat să mai fie publicate în Uniunea Sovietică.

Activitatea de disidență[modificare | modificare sursă]

Rudenko și-a încetat colaborarea cu partidul comunist la sfârșitul anilor 1940. El era convins că destalinizarea nu este răspunsul și că adevărata problemă a fost ideologia sovietică, nu Iosif Stalin. Rudenko a început să trimită petiții membrilor partidului comunist despre necesitatea reformei, chiar și lui Nikita Hrușciov în 1960. El a fost pus sub supraveghere de către KGB și a început să se întâlnească din ce în ce mai des cu alți membri ai mișcării de disidență. În 1974 a fost expulzat din cadrul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice pentru opiniile sale despre marxism. Și-a pierdut slujba și a trebuit să lucreze ca paznic de noapte. În anii 1970 a început să se implice în drepturile omului. Drept rezultat, a fost arestat la 18 aprilie 1975 pentru agitație și propagandă antisovietică, dar a fost eliberat pe amnistie ca veteran al celui de-al doilea război mondial. În 1976 a fost obligat să dea un examen psihiatric. La 9 noiembrie 1976 a anunțat formarea Grupului ucrainean Helsinki. Grupul a început să publice informații despre încălcările drepturilor omului în Ucraina, inclusiv detalii despre Holodomor și despre alte represiuni și atrocități.[3][4]

Arestare[modificare | modificare sursă]

La 5 februarie 1977 a fost arestat din nou împreună cu Oleksiy Tykhyi. Procesul său a avut loc între 23 iunie și 1 iulie 1977 și a fost condamnat la 7 ani într-un lagăr de muncă și 5 ani în exil pentru agitație și propagandă antisovietică.[3] În 1978, toate cele 17 lucrări ale sale au fost scoase din circulație. Rudenko a fost dus pentru prima dată într-o tabără de prizonieri din Mordovia, iar soția sa a fost arestată și trimisă în aceeași tabără. Apoi a fost transferat într-o tabără din regiunea Perm. Ca persoană cu handicap, el nu a fost forțat să muncească la început. Dar, după ce a luat parte la greve a fost mai târziu forțat să facă muncă în ciuda rănilor sale din Marele Război Patriotic. La 5 martie 1984 a fost dus în satul Mamai, astăzi în Republica Altai, pentru a fi exilat. Trei ani mai târziu, soția sa Raisa Rudenko i s-a alăturat. Au fost eliberați în 1987 din cauza presiunii publice. Locuința lor a fost confiscată de stat, așa că au plecat în Germania și apoi în Statele Unite. A lucrat în Statele Unite pentru Radio Svoboda și Vocea Americii, continuând să lucreze pentru Grupul ucrainean Helsinki. În 1988, i-a fost retrasă cetățenia sa sovietică. S-a întors la Kiev în septembrie 1990, iar cetățenia sovietică i-a fost reacordată și a fost complet reabilitat.

Onoruri și premii[modificare | modificare sursă]

Rudenko a primit diverse onoruri pentru munca sa. În 1988, Centrul educațional și științific din Philadelphia l-a numit ucraineanul anului pentru apărarea drepturilor naționale ale poporului ucrainean și a culturii sale. În 1990 a fost ales membru al Academiei Libere de Științe din Ucraina. În 1993, Rudenko a primit premiul de stat Taras Șevcenko pentru literatură (în ucraineană Національна премія України імені Тараса Шевченка).[5] În 1998, memoriile sale au fost publicate sub titlul "Найбільше диво - життя" (Cel mai mare miracol este viața: Memorii).

Uniunea Sovietică
Ordinul Steaua Roșie
Ordinul Războiului Patriotic, clasa I
Ucraina
Erou al Ucrainei
Ordinul de Merit al Ucrainei, clasa a III-a

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Mykola Rudenko, SNAC, accesat în  
  2. ^ History of dissent in Ukraine, by Yevhen Zakharov, Museum of dissident movement in Ukraine.
  3. ^ a b c Zinkevych, Osyp (). „Ukrainian Helsinki Group”. În Kubiĭovych, Volodymyr; Struk, Danylo. Encyclopedia of Ukraine. Vol. 5. University of Toronto Press. pp. 387–388. ISBN 0802030106. 
  4. ^ Strokata, Nina (). „10th anniversary of the Ukrainian Helsinki Group. The Ukrainian Helsinki Group: 10 years of relentless repressions”. The Ukrainian Weekly. LIV (45). Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Decretele Președintelui Ucrainei privind acordarea Premiului Taras Șevcenko pe site-ul președintelui Ucrainei
  • Grigorenko, Petro; Nahaylo, Bohdan (ianuarie 1979). „My friend Mykola Rudenko”. Index on Censorship. 8 (1): 33–40. doi:10.1080/03064227908532879. 
  • Lesya Verba, Bohdan Yasen. The Human Rights Movement in Ukraine. Smoloskyp Publishers (1980)
  • Carynnyk, Marco. Ukraine and the Helsinki Accords: Soviet Violations of Human Rights, 1975-1980. World Congress of Free Ukrainians (1980)
  • Monument of Dissident Movement uc
  • Biography uc
  • Subtelny, Orest. Ukraine: A History University of Toronto Press (2000)
  • Swoboda Victor. The Evolution of Mykola Rudenko's Philosophy in His Poetry // Studia Ucrainica. – 1988. – № 4. – P. 76-84.